poniedziałek, 25 listopada 2019

Świąteczny sernik z masą makową

Nie ukrywam, że jest to najlepszy sernik jaki do tej pory upiekłam, niezwykle aksamitny i pachnący makiem i bakaliami. Na pewno jeszcze upiekę go na świąteczny stół. Tak wszystkim smakował, że znikał tak kawałek po kawałeczku i pochwałom nie było końca. Połączenie sera i maku to najlepszy pomysł. A ja już nie pamiętam kiedy taki sernik piekłam. Użyłam do niego masy makowej z bakaliami, którą otrzymałam od HELIO w ramach świątecznej współpracy. Masa jest bardzo pyszna i pięknie pachnie, mogę ją Wam polecić. A jeśli macie ochotę na sernik to upieczcie. Słodkich wypieków :)








 




 

Potrzebujemy:

Na ciasto:
1 szklanka mąki tortowej
10 dag masła lub margaryny
1/4 szklanki cukru pudru
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Na masę serową:
1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku )
5 jajek
15 dag masła lub margaryny
1 szklanka cukru
2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
1 cukier waniliowy

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
2 łyżki bułki tartej
1 puszka masy makowej z bakaliami od HELIO



Wykonanie pysznego sernika z masą makową:


1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i chłodzimy w lodówce przez około pół godziny. Następnie wałkujemy na stolnicy posypanej mąką pszenną, przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm, nakłuwamy widelcem i oprószamy bułką tartą.


 2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę, wsypujemy oba cukry i ucieramy, następnie dodajemy po jednym żółtku i ucieramy. Dodajemy ser i budynie w proszku i dokładnie ucieramy. Białka ubijamy na sztywno, następnie delikatnie łączymy je z masą serową.


3. Do pieczenia: Masę serową wykładamy na ciasto, następnie porcjami nakładamy masę makową z bakaliami.
 


4. Pieczenie: Następnie sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 70 minut do zrumienienia. Upieczony sernik studzimy. Ja sernik studzę w piekarniku i zimny przekładam do lodówki, wtedy super się kroi.


5. Podanie: Gotowy sernik kroimy i podajemy. Smacznego życzę.


Moje rady:
Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Waga maku 850 g.
Sernik można pokroić na około 30 porcji.
Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.


  A tutaj produkt którego użyłam do upieczenia tego pysznego sernika z masą makową:





8 komentarzy: