Potrzebujemy:
Na ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
pół szklanki cukru pudru
2 żółtka
20 dag masła lub margaryny
2 kopiaste łyżeczki mielonego cynamonu
Dodatkowo:
10 dag polewy i dekoracji deserowej od HELIO
5 dag aronii kandyzowanej od HELIO
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie pysznych ciasteczek - lizaków:
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i schładzamy w lodówce przynajmniej pół godziny.
2. Wycinanie ciasteczek: Następnie ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną i za pomocą foremek wycinamy ciasteczka do pary, jedno całe, a jedno z dziurką. U mnie jest to motyw świąteczny.
3. Pieczenie: Ciasteczka układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut do zrumienienia. Upieczone studzimy.
4. Składanie: Polewę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Aronię kandyzowaną siekamy. Jedno cale ciasteczko smarujemy polewą, układamy na niej drewniany patyczek, przykładamy ciasteczkiem z otworem i do środka nakładamy aronii, odstawiamy do zastygnięcia polewy.
5. Podanie: Gotowe ciasteczka podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wyszło mi 32 sztuki przełożonych ciasteczek plus kilka gwiazdek do dekoracji.
Użyłam takiej gotowej polewy w pastylkach.
Małe dzieci powinny uważać zjadając ciasteczka z uwagi na drewniane patyczki.
A tutaj produkty których użyłam do upieczenia tych pysznych ciasteczek:
Cudeńka
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńcudownie wyglądają
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńBardzo fajne ciasteczka :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńŚliczne te ciasteczka :-)
OdpowiedzUsuńCudowne są ;-D
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńCudownie wyglądają takie ciasteczka a'la lizaki <3
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
Usuń