niedziela, 10 listopada 2019

Ciasto z pomarańczową nutką

Bardzo lubię takie proste w wykonaniu ciasta. Nie wymagają dużego nakładu pracy, a są pyszne. Tym razem u mnie ucierane ciasto z pomarańczową nutką. Ciasto wyszło niezwykle żółciutkie i pachnące. Pachniało obłędnie podczas pieczenia. Idealne z filiżanką aromatycznej kawy. Polecam na niedzielny podwieczorek. Upieczcie koniecznie i dajcie znać czy smakowało :)






Potrzebujemy:

Na ciasto:
5 jajek
15 dag masła lub margaryny
pół szklanki cukru
1 szklanka mąki tortowej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z jednej pomarańczy

Dodatkowo:
ewentualnie cukier puder do posypania
masło lub margaryna do posmarowania blaszki
bułka tarta do posypania blaszki


Wykonanie pysznego ciasta:


1. Żółtka ucieramy z masłem lub margaryną i cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy otartą skórkę z pomarańczy i chwilę ucieramy, następnie wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia i dokładnie ucieramy.

 2. Białka ubijamy na sztywną pianę i mieszamy je z utartym ciastem.

3. Cisto przekładamy do foremki keksówki o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm posmarowanej masłem lub margaryną i posypanej bułką tartą.

4. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone studzimy, ale jeszcze ciepłe wyjmujemy z foremki.

5. Gotowe kroimy w plastry i podajemy. Ciasto można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego życzę.


Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Ciasto można pokroić na około 12 porcji.
Należy bardzo dokładnie umyć pomarańczę.
Ciasto można oprószyć cukrem pudrem.
Foremka keksówka o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.

10 komentarzy: