Bardzo lubię takie proste w wykonaniu ciasta. Nie wymagają dużego nakładu pracy, a są pyszne. Tym razem u mnie ucierane ciasto z pomarańczową nutką. Ciasto wyszło niezwykle żółciutkie i pachnące. Pachniało obłędnie podczas pieczenia. Idealne z filiżanką aromatycznej kawy. Polecam na niedzielny podwieczorek. Upieczcie koniecznie i dajcie znać czy smakowało :)
Potrzebujemy:
Na ciasto:
5 jajek
15 dag masła lub margaryny
pół szklanki cukru
1 szklanka mąki tortowej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z jednej pomarańczy
Dodatkowo:
ewentualnie cukier puder do posypania
masło lub margaryna do posmarowania blaszki
bułka tarta do posypania blaszki
Wykonanie pysznego ciasta:
1. Żółtka ucieramy z masłem lub margaryną i cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy otartą
skórkę z pomarańczy i chwilę ucieramy, następnie wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia i dokładnie ucieramy.
2. Białka ubijamy na sztywną pianę i mieszamy je z utartym ciastem.
3. Cisto przekładamy do foremki keksówki o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm posmarowanej masłem lub margaryną i posypanej bułką tartą.
4. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone studzimy, ale jeszcze ciepłe wyjmujemy z foremki.
5. Gotowe kroimy w plastry i podajemy. Ciasto można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Ciasto można pokroić na około 12 porcji.
Należy bardzo dokładnie umyć pomarańczę.
Ciasto można oprószyć cukrem pudrem.
Foremka keksówka o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.
Moje smaki,super smaczne :-)
OdpowiedzUsuńNie ukrywam, że pyszne było :)
UsuńDawno temu piekłam podobne ciasto, jest bardzo smaczne do kawuni
OdpowiedzUsuńPolecam przepis powtórzyć. Takie ciasta są najlepsze :)
Usuńja też takie ciacha lubie
OdpowiedzUsuńSuper :)
UsuńPyszne to ciasto ;-D
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńLubie takie proste ciacha ; )
OdpowiedzUsuńJa też i to bardzo :)
Usuń