Potrzebujemy:
Na ciasto:
2 jajka
250 ml śmietanki kremówki 30 %
1 cukier waniliowy
pół szklanki cukru
2 lekko kopiaste małe łyżeczki proszku do pieczenia
2 szklanki maki tortowej
2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka przyprawy do piernika
1 łyżeczka mielonego cynamonu
Dodatkowo:
5 dag porzeczki czarnej kandyzowanej
Wykonanie:
1. Ciasto: Jajka wbijamy do miski, wsypujemy oba cukry i miksujemy na puszystą masę.Następnie stopniowo dodajemy pozostałe składniki: kremówkę, obie mąki proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i cynamon i całość dokładnie miksujemy.
1. Do pieczenia: Ciasto przekładamy do kartonowych papilotek do pieczenia muffinek, następnie posypujemy kandyzowaną porzeczką czarną.
3. Pieczenie: Układamy na blaszce i pieczemy około 35-35 minut w temperaturze 180 do suchego patyczka.
4. Podanie: Muffinki studzimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wyszło mi 8 sporych muffinek.
A tutaj produkt którego użyłam do upieczenia tych pysznych mufinek:
Same smakowitości, uwielbiam cynamon, przyprawę do piernika, więc już sobie wyobrażam, jak smakują te muffiny. Pozdrawiam cieplutko. Miłej niedzieli
OdpowiedzUsuńNie ukrywam, że muffinki wyszły pyszne :) Dziękuję i również pozdrawiam :) I również cieplutko :)
UsuńFajne te muffinki ;-D
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń