wtorek, 12 listopada 2019

Potrawka z kiełbasy i fasolki podana w domowych bułeczkach

 Jesienią i zimą potrzebujemy pożywniejszych posiłków. Przynajmniej tak jest u mnie. Wtedy zmienia się moje gotowanie. Gotuję bardziej pożywnie i sycąco. Najbardziej z takiego gotowania zadowolony jest mąż. Tym razem przygotowałam gęstą potrawkę z kiełbasy MORLINY , fasolki i dużej ilości cebuli, a żeby nie było nudno danie podałam w własnoręcznie upieczonych chrupiących bułeczkach. Bardzo polecam Wam tak podane danie. Pysznie smakuje i ładnie wygląda. Smacznego życzę :)











  Kiełbasy Morlińskie sprawdzą się w kuchni


Potrzebujemy:

Na bułki:

Rozczyn:
5 dag świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
2 łyżki mąki pszennej
1 szklanka ciepłego mleka

Na ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
5 dag masła lub margaryny
1 łyżeczka soli
ewentualnie ciepłe mleko

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
1 jajko
kminek cały według uznania

Na potrawkę:
6 średnich cebul
1 puszka fasolki białej drobnej
55 dag kiełbasy śląskiej MORLINY
pół puszki kukurydzy
pół szklanki mrożonego zielonego groszku
20 dag koncentratu pomidorowego
pieprz czarny mielony do smaku
sól do smaku
kminek mielony do smaku
przyprawa do dań z fasoli do smaku
2 liście laurowe
4 kulki ziela angielskiego
olej do smażenia



Wykonanie pysznej potrawki z kiełbasy i fasolki:



1. Bułki: Drożdże rozcieramy z cukrem i mąką w ciepłym mleku. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce żeby rozczyn ,,ruszył''. Do mąki dajemy sól i masło lub margarynę, rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki, następnie dodajemy rozczyn i zagniatamy ciasto, ewentualnie dolewamy ciepłego mleka. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut do wyrośnięcie.

2. Pieczenie bułek: Po tym czasie wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 równych części i na posypanej mąką stolnicy formujemy okrągłe bułki. Układamy ja na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kminkiem według uznania. Bułki odstawiamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Po tym czasie pieczemy około 35-40 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Upieczone studzimy.




3. Potrawka: Cebule obieramy i kroimy w półplasterki. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i przesmażamy przez kilka minut cały czas mieszając aż cebula będzie szklista. Kiełbasę kroimy w plasterki, smażymy na patelni na rozgrzanym oleju. Zrumienioną dajemy w raz z tłuszczem do cebuli. Całość zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości cebuli. Gdy cebula będzie miękka dodajemy koncentrat pomidorowy, groszek mrożony, odsączoną kukurydzę i odsączoną fasolkę, liście laurowe i ziele angielskie i gotujemy kilka minut przyprawiając do smaku solą, pieprzem i przyprawami. Potrawka ma być dość gęsta to nie lejemy zbyt dużo wody.

4. Podanie: Z bułek odcinamy wierzchy i wydrążamy miąższ, do środka nakładamy potrawkę i podajemy. Smacznego życzę.


Przepis bierze udział w akcji kulinarnej na Durszlaku: Kiełbasy Morlińskie sprawdzą się w kuchni.

Kiełbasy Morlińskie sprawdzą się w kuchni

10 komentarzy: