sobota, 16 listopada 2019

Cynamonowy sernik z rodzynkami na kruchym cieście

Na świąteczny stół polecam pyszny sernik. Sernik z sera niezmielonego. Wrzucamy go do masy i miksujemy. Może trudno uwierzyć, ale da się zrobić taki sernik. I jest pyszny. Może ma trochę grudek, ale to w niczym nie przeszkadza. Dodałam rodzynki i mielony cynamon. Cudownie pachnie. Upieczcie taki sernik na kruchym cieście. Polecam i udanych wypieków życzę.








Potrzebujemy:

Na ciasto:
1 szklanka mąki tortowej
pół szklanki cukru pudru
10 dag masła lub margaryny
1 jajko

Na masę serową:
50 dag sera białego półtłustego
10 dag masła lub margaryny
3 jajka
pół szklanki cukru
1 cukier waniliowy
2 budynie waniliowe ( na pół litra mleka każdy i bez cukru )
2 kopiaste łyżeczki mielonego cynamonu
pół szklanki rodzynek

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
1 łyżka bułki tartej


Wykonanie pysznego sernika:

1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki do schłodzenia na 30 minut. Po tym czasie ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką na krążek większy niż tortownica, żeby boki były. Przekładamy je do tortownicy o średnicy około 21 cm, nakłuwamy widelcem i posypujemy bułką tartą. Spód tortownicy wyłożony papierem do pieczenia.


2. Masa serowa: Masło lub margarynę miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i miksujemy, następnie wsypujemy budynie w proszku i wkruszamy ser, miksujemy kilka minut, dodajemy cynamon i chwilę miksujemy. Na koniec wsypujemy rodzynki i dokładnie mieszamy.


3. Do pieczenia: Następnie masę serową wykładamy równomiernie na ciasto.


4. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 60 minut do zrumienienia. Upieczony studzimy. Ja studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładam do lodówki.


5. Krojenie: Zimny sernik kroimy.


6. Podanie: Gotowy sernik podajemy. Smacznego życzę.


Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Tortownica o średnicy 21 cm.
Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.

12 komentarzy:

  1. pysznie i u Ciebie a zdjęcia Twoje to pełna profeska, gratulacje, ja przy Tobie to mały pikuś:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo :) Napisze tak: zdjęcia mi różnie wychodzą, raz lepsze, raz gorsze i nie zawsze jestem zadowolona. Wszystko zależy od pogody, bo zdjęcia robię na dworze, z tych akurat jestem zadowolona :) Pozdrawiam cieplutko :)

      Usuń
  2. Ach, już poczułam zapach pysznych świąt!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe połączenie,aż mi zapachniał ten serniczek :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda przepysznie, bardzo lubię takie serniczki :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak świątecznie się zrobiło za sprawą tego serniczka ^_^

    OdpowiedzUsuń