Na świąteczny stół polecam pyszny sernik. Sernik z sera niezmielonego. Wrzucamy go do masy i miksujemy. Może trudno uwierzyć, ale da się zrobić taki sernik. I jest pyszny. Może ma trochę grudek, ale to w niczym nie przeszkadza. Dodałam rodzynki i mielony cynamon. Cudownie pachnie. Upieczcie taki sernik na kruchym cieście. Polecam i udanych wypieków życzę.
Potrzebujemy:
Na ciasto:
1 szklanka mąki tortowej
pół szklanki cukru pudru
10 dag masła lub margaryny
1 jajko
Na masę serową:
50 dag sera białego półtłustego
10 dag masła lub margaryny
3 jajka
pół szklanki cukru
1 cukier waniliowy
2 budynie waniliowe ( na pół litra mleka każdy i bez cukru )
2 kopiaste łyżeczki mielonego cynamonu
pół szklanki rodzynek
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
1 łyżka bułki tartej
Wykonanie pysznego sernika:
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki do schłodzenia na 30 minut. Po tym czasie ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką na krążek większy niż tortownica, żeby boki były. Przekładamy je do tortownicy o średnicy około 21 cm, nakłuwamy widelcem i posypujemy bułką tartą. Spód tortownicy wyłożony papierem do pieczenia.
2. Masa serowa: Masło lub margarynę miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i miksujemy, następnie wsypujemy budynie w proszku i wkruszamy ser, miksujemy kilka minut, dodajemy cynamon i chwilę miksujemy. Na koniec wsypujemy rodzynki i dokładnie mieszamy.
3. Do pieczenia: Następnie masę serową wykładamy równomiernie na ciasto.
4. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 60 minut do zrumienienia. Upieczony studzimy. Ja studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładam do lodówki.
5. Krojenie: Zimny sernik kroimy.
6. Podanie: Gotowy sernik podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Tortownica o średnicy 21 cm.
Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.
pysznie i u Ciebie a zdjęcia Twoje to pełna profeska, gratulacje, ja przy Tobie to mały pikuś:)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :) Napisze tak: zdjęcia mi różnie wychodzą, raz lepsze, raz gorsze i nie zawsze jestem zadowolona. Wszystko zależy od pogody, bo zdjęcia robię na dworze, z tych akurat jestem zadowolona :) Pozdrawiam cieplutko :)
UsuńAch, już poczułam zapach pysznych świąt!
OdpowiedzUsuńTo miło :)
UsuńWspaniałe połączenie,aż mi zapachniał ten serniczek :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWygląda przepysznie, bardzo lubię takie serniczki :-)
OdpowiedzUsuńSuper :) Ja też takie lubię :)
UsuńJak świątecznie się zrobiło za sprawą tego serniczka ^_^
OdpowiedzUsuńTaki był zamiar :)
UsuńPyszności ;-D
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń