sobota, 31 sierpnia 2019

Ucierane kokosowe ciasto z malinami.

Witam Was cieplutko :)

U mnie powoli zaczyna się sezon malinowy. Można już iść do ogrodu zerwać świeżych i pachnących owoców i użyć ich potem do domowych wypieków, deserów lub tak po prostu zjeść na podwieczorek. U mnie pierwsze powstało ciasto. Taki zwykły, prosty ucieraniec wzbogacony wiórkami kokosowymi. Takie ciasto jest idealne dla niespodziewanych gości lub tak na szybki podwieczorek. Wystarczy składniki utrzeć w misce i do piekarnika. Częstujcie się proszę :)










Potrzebujemy:

Na ciasto:
20 dag masła lub margaryny
niepełna szklanka cukru
półtorej szklanki mąki tortowej
pół szklanki mąki krupczatki
pół szklanki wiórek kokosowych
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:
półtorej szklanki świeżych malin



Wykonanie pysznego ciasta z malinami:



1. Ciasto: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy, wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenie i ucieramy, na koniec wsypujemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy.


2. Do pieczenia: Ciasto przekładamy do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm. Maliny płuczemy i delikatnie osuszamy, następnie układamy je na cieście.


3. Pieczenie: Ciasto pieczemy około 55 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Upieczone sprawdzamy suchym patyczkiem. Studzimy.


4. Krojenie: Wystudzone ciasto kroimy w plastry.


5. Podanie: Gotowe ciasto podajemy. Smacznego.



 Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Ciasto można pokroić na około 12 porcji.
Forma keksówka o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.
Maliny świeże, ewentualnie mogą być mrożone.


8 komentarzy: