środa, 7 sierpnia 2019

Cukiniowy torcik z owocowo-śmietankowym kremem.


Piekliście kiedyś ciasto z cukinią na słodko? Ja już piekłam i jest niezwykle pyszne. Zapewniam, że nic a nic nie czuć cukinii. Ciasto jest wilgotne i mocno czekoladowe. U mnie dzisiaj w formie tortu z kremem śmietankowo-owocowym. Wszystko z sobą smakowo idealnie współgra. Polecam. Upieczcie na podwieczorek. Tort warto ładnie udekorować. Bedzie i pięknie i pysznie. Do tego filiżanka kawy i czego chcieć więcej?.  Słodkich inspiracji Wam życzę :)















Potrzebujemy:

Na ciasto:
15 dag masła lub margaryny
2 jajka
1 niepełna szklanka cukru
1 cukier waniliowy
pół szklanki oleju
pół szklanki jogurtu naturalnego
2 szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
8 lekko kopiastych łyżek ciemnego kakao
2 szklanki startej cukinii

Krem:
1 śmietana typu ,,Śnieżka''
200 ml zimnego mleka
1 galaretka malinowa
250 ml gorącej wody
pół szklanki jeżyn
pół szklanki malin

Dodatkowo do dekoracji:
rożek waflowy
maliny
jeżyny
mini pianki
mini biszkopty
mini herbatniki
listki melisy




Wykonanie pysznego torcika:


1. Ciasto: Cukinię myjemy, osuszamy, obieramy ze skórki i usuwamy pestki, następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach, odmierzamy dwie szklanki i odciskamy z nadmiaru wody.
Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy, wlewamy olej i jogurt naturalny i dokładnie ucieramy. Wsypujemy sypkie składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao i dokładnie ucieramy, na koniec dodajemy cukinię i dokładnie mieszamy.


2. Do pieczenia: Tak wykonane ciasto przekładamy do dwóch tortownic wyłożonych papierem do pieczenia o średnicy 16 cm i 18 cm.


3. Pieczenie: Ciasta pieczemy w temperaturze 180 stopni około 50- 55 minut. Upieczone dokładanie studzimy i każde przekrawamy na dwa krążki.


4. Krem: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Owoce myjemy i dokładnie osuszamy, następnie rozgniatamy widelcem. Śmietankę typu ,,Śnieżka '' ubijamy z mlekiem na puszystość, dodajemy rozgniecione owoce i miksujemy. Na koniec dodajemy tężejącą galaretkę i dokładnie miksujemy.


5. Przekładanie: Przekrojone krążki ciasta przekładamy kremem śmietankowo-owocowym, smarujemy również wierzch i boki tortu, na wierzchu ciasta układamy rożek waflowy i odstawiamy do schłodzenia.


6. Podanie: Przed podaniem torcik dekorujemy malinami, jeżynami, mini piankami i mini biszkopcikami, mini herbatnikami i listkami melisy. Podajemy. Smacznego życzę.



Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Jogurt użyłam typu greckiego.
Najlepiej użyć młodej cukinii.
Tortownice o średnicy 16 cm i 18 cm.
Zamiast śmietany typu ,,Śnieżka'' można użyć śmietanki kremówki 30% tak około 250 ml.


14 komentarzy: