niedziela, 18 sierpnia 2019

Sernik z czekoladą i cynamonem.

 Dzień Dobry w niedzielę :)

 Uwielbiam piec serniki. Jak już myślę, że skończyły mi się pomysły na nie to do głowy znów mi coś wpada. Ten sernik może nie wygląda, ale jest pyszny. Upieczony na biszkoptach z dużą ilością czekolady i mielonego cynamonu, dodatkiem są rodzynki. Sernik prosty w wykonaniu. Polecam na podwieczorek i słodkich inspiracji życzę :)








Potrzebujemy:

Na masę serową:
1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku )
5 jajek
15 dag masła lub margaryny
1 cukier waniliowy
1 niepełna szklanka cukru
2 kopiaste łyżeczki cynamonu mielonego
10 dag gorzkiej czekolady
2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
pół szklanki rodzynek

Dodatkowo:
opakowanie okrągłych biszkoptów




Wykonanie pysznego sernika:


1. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy, wsypujemy budynie w proszku, dodajemy ser i dokładnie ucieramy. Na koniec wsypujemy rodzynki, cynamon i czekoladę startą na tarce o drobnych oczkach. Delikatnie mieszamy.


 2. Do pieczenia: Blaszkę do pieczenia o wymiarach około 25 cm x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Następnie wykładamy dno biszkoptami, a na biszkopty masę serową.


3. Pieczenie: Następnie sernik pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 60-70 minut do zrumienienia. Upieczony studzimy. Ja studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładamy na kilka godzin do lodówki.


4. Podanie: Dobrze schłodzony sernik kroimy i podajemy. Smacznego życzę.


 Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Zamiast sera w wiadereczku można użyć inny ser, ale należy go zmielić co najmniej trzy razy.
Blaszka o wymiarach 25 cm x 35 cm.
Sernik można pokroić na około 30 sporych kawałów.
Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.

9 komentarzy: