Dzień Dobry w niedzielę :)
Potrzebujemy:
Na masę serową:
1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku )
5 jajek
15 dag masła lub margaryny
1 cukier waniliowy
1 niepełna szklanka cukru
2 kopiaste łyżeczki cynamonu mielonego
10 dag gorzkiej czekolady
2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
pół szklanki rodzynek
Dodatkowo:
opakowanie okrągłych biszkoptów
Wykonanie pysznego sernika:
1. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy, wsypujemy budynie w proszku, dodajemy ser i dokładnie ucieramy. Na koniec wsypujemy rodzynki, cynamon i czekoladę startą na tarce o drobnych oczkach. Delikatnie mieszamy.
2. Do pieczenia: Blaszkę do pieczenia o wymiarach około 25 cm x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Następnie wykładamy dno biszkoptami, a na biszkopty masę serową.
3. Pieczenie: Następnie sernik pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 60-70 minut do zrumienienia. Upieczony studzimy. Ja studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładamy na kilka godzin do lodówki.
4. Podanie: Dobrze schłodzony sernik kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Zamiast sera w wiadereczku można użyć inny ser, ale należy go zmielić co najmniej trzy razy.
Blaszka o wymiarach 25 cm x 35 cm.
Sernik można pokroić na około 30 sporych kawałów.
Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.
Doppia porzione per me...grazie
OdpowiedzUsuńCzęstuję :) Smacznego :)
UsuńPyszne połączenie,wygląda smakowicie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :) Napiszę, że pysznie wyszło :)
UsuńCiekawe połączenie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńChętnie zjadła bym do kawki :)
OdpowiedzUsuńsuper połączenie
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń