czwartek, 15 sierpnia 2019

Drożdżówki z cynamonowym serkiem.

Witam Was cieplutko :)

Dzisiaj mam dla Was pyszne domowe drożdżówki z białym serem. Do sera dodałam cynamonu i wyszło bardzo pachnąco i pysznie. Drożdżówki można zabrać na piknik czy na podwieczorek w ogrodzie. Do tego kubek mleka czy ulubionej kawy. Upieczcie koniecznie takie drożdżówki, a ja udanych wypieków Wam życzę :)








Potrzebujemy:

Na rozczyn:
5 dag świeżych drożdży
pół szklanki ciepłego mleka
1 łyżka mąki tortowej
2 łyżeczki cukru

Na ciasto:
4 szklanki mąki tortowej
3 jajka
pół szklanki cukru pudru
1 cukier waniliowy
4 łyżki oleju
pół szklanki ciepłego mleka

Na serek:
25 dag sera białego półtłustego
2 jajka
1 budyń waniliowy
2 łyżeczki cynamonu mielonego
4 łyżki cukru

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy



Wykonanie pysznych drożdżówek:



1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut żeby rozczyn ,,ruszył''.


2. Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę, cukier waniliowy i cukier puder, wbijamy jajka, wlewamy olej i dodajemy rozczyn, następnie stopniowo wlewając mleko zagniatamy ciasto.


 3. Ciasto: Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.


 4. Serek: Do sera wbijamy jajka, wsypujemy budyń w proszku, dodajemy oba cukry i cynamon, następnie rozcieramy widelcem.



5. Formowanie drożdżówek: Z wyrośniętego ciasta odkrawamy porcje ciasta. Każdą porcję ciasta formujemy na okrągłą bułkę, spłaszczamy ( wgłębienie można zrobić dnem szklanki wciskając ją w ciasto ) formujemy brzegi i na środek kładziemy nadzienie.



6. Do pieczenia: Drożdżówki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia zachowując odstępy ponieważ znacznie urosną.


7. Pieczenie: Drożdżówki pieczemy około 35-40 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.


8. Podanie: Gotowe drożdżówki podajemy. Smacznego życzę.


Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi około 3 blaszki drożdżówek.

6 komentarzy: