poniedziałek, 26 sierpnia 2019

Pikantne ogórki bez pasteryzacji.

Przeglądając stare przepisy natknęłam się na recepturę na te pikantne ogórki, przypomniałam sobie, że robiłam je kilka lat temu i, że pyszne były. I w tym roku postanowiłam je przygotować do domowej spiżarni. Poza czasem oczekiwania robi się je dość szybko. Dodam, że nie wymagają pasteryzacji. Są bardzo pikantne, więc osoby, które lubią takie smaki będą zachwycone. Idealna do drugie dania. Polecam zróbcie koniecznie. Smacznych inspiracji Wam życzę :)








Potrzebujemy:


Ogórki:
2 i pół kg ogórków gruntowych
4 płaskie łyżki soli

Zalewa:
2 szklanki cukru
półtorej szklanki octu 10 %
8 łyżek oleju
kilka liści laurowych
kilka kulek ziela angielskiego

Dodatkowo:
1 główka czosnku
2 łyżki ostrej mielonej papryki



Wykonanie pikantnych ogórków bez pasteryzacji:


1. Ogórki: Ogórki myjemy, osuszamy i kroimy w dość grube plastry. Następnie dodajemy sól i dokładnie mieszamy. Ogórki odstawiamy na 6 godzin. Od czasu do czasu mieszamy. Po tym czasie ogórki dokładnie odsączmy z wody którą puściły po zasoleniu. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.


2. Zalewa: Składniki przekładamy do garnka i zagotowujemy. Do ogórków dajemy czosnek i paprykę i mieszamy. Następnie ogórki zalewamy gorącą zalewą, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 12 godzin. Od czasu do czasu ogórki mieszamy.


3. Do słoików: Po tym czasie sałatkę wraz z zalewą przekładamy do słoiczków.


4. Do spiżarni: Słoiki dokładnie zakręcamy i przenosimy do spiżarni. Nie pasteryzujemy.



Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z tej ilości składników wyszło mi 8 sztuk słoików o pojemności 250-300 ml.

7 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy przepis. Robię na zimę najczęściej ogórki, ponieważ one mi najbardziej smakują. Czy w zalewie ma nie być wody ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu zalewa bez wody. One i tak po 12-godzinach puszczą trochę wody i będzie w sam raz :) Polecam :)

      Usuń
  2. fajny przepis, chyba skorzystam ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie tylko kiszone i małosolne, nie mam chętnych na inne przepisy z ogórasami :-)

    OdpowiedzUsuń