czwartek, 5 września 2019

Półfrancuskie rożki z powidłem śliwkowym.

Witam Was cieplutko :)

Dzisiaj mam dla Was recepturę na pyszne półfrancuskie rożki nadziane powidłem śliwkowym. Uwielbiamy takie rożki. Ciasto jest wielowarstwowe i bez cukru. Dlatego warto dać słodkie nadzienie i dodatkowo oprószyć cukrem pudrem. Takie rożki można przygotować na podwieczorek. Uwielbiam je z kawą. Upieczcie koniecznie i dajcie znać czy smakowało :) Miłego dnia :)









Potrzebujemy:

Na ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
25 dag masła lub margaryny
1 jajko
pół szklanki śmietany 18 % lub 12 %

Dodatkowo:
1 słoik powidła śliwkowego
mąka pszenna do posypania stolnicy
cukier puder do oprószenia rożków



Wykonanie pysznych rożków z powidłem:



 1.  Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na co najmniej 60 minut.


 2. Formowanie roków: Następnie schłodzone ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i kroimy w kwadraty o wielkości takiej jakiej chcemy mieć ciastka. Na każdy kwadrat nakładamy porcję powidła śliwkowego, składamy na pół formując trójkąt i zlepiamy brzegi, można zlepić widelcem, następnie rożki nakłuwamy widelcem.


 3. Do pieczenia: Rożki układamy na blasze,  suchej i niczym nie wyłożonej.


 4. Pieczenie: Pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 20-25 minut. Upieczone rożki studzimy.


5. Pudrowanie: Wystudzone rożki oprószamy cukrem pudrem.


6. Podanie: Podajemy i smacznego życzę.


Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi około 30 gotowych rożków.
Śmietana najlepiej gęsta.
Blaszki niczym nie smarujemy, ani nie wykładamy.





10 komentarzy: