Witam Was cieplutko :)
Dzisiaj mam dla Was recepturę na pyszne półfrancuskie rożki nadziane powidłem śliwkowym. Uwielbiamy takie rożki. Ciasto jest wielowarstwowe i bez cukru. Dlatego warto dać słodkie nadzienie i dodatkowo oprószyć cukrem pudrem. Takie rożki można przygotować na podwieczorek. Uwielbiam je z kawą. Upieczcie koniecznie i dajcie znać czy smakowało :) Miłego dnia :)
Potrzebujemy:
Na ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
25 dag masła lub margaryny
1 jajko
pół szklanki śmietany 18 % lub 12 %
Dodatkowo:
1 słoik powidła śliwkowego
mąka pszenna do posypania stolnicy
cukier puder do oprószenia rożków
Wykonanie pysznych rożków z powidłem:
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na co najmniej 60 minut.
2. Formowanie roków: Następnie schłodzone ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i kroimy w kwadraty o wielkości takiej jakiej chcemy mieć ciastka. Na każdy kwadrat nakładamy porcję powidła śliwkowego, składamy na pół formując trójkąt i zlepiamy brzegi, można zlepić widelcem, następnie rożki nakłuwamy widelcem.
3. Do pieczenia: Rożki układamy na blasze, suchej i niczym nie wyłożonej.
5. Pudrowanie: Wystudzone rożki oprószamy cukrem pudrem.
6. Podanie: Podajemy i smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi około 30 gotowych rożków.
Śmietana najlepiej gęsta.
Blaszki niczym nie smarujemy, ani nie wykładamy.
Kusisz mnie tu od samego rana ;-)Pyszne😍
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam lub poczęstuję :)
Usuńmuszę takie zrobić:)
OdpowiedzUsuńBardzo polecam :)
UsuńUwielbiam takie słodkości!
OdpowiedzUsuńSuper cieszę się :)
UsuńUwielbiam półfrancuskie ciasto, a takie rożki to bym pochłonęła :D
OdpowiedzUsuńPoproszę o wszystkie :)
OdpowiedzUsuńCzęstuj się proszę :)
Usuń