Witam Was cieplutko :)
Jabłka i cynamon to najlepsze połączenie. U mnie na kruchym cieście z budyniową pianką. Tak prosto i niezwykle pysznie. Takie ciasto jest idealne na podwieczorek. Ciasto polecam podać z kubkiem zimnego mleka. Każdy łasuch się skusi na taki podwieczorek. To ciasto uda się każdemu. Bardzo polecam i słodkich inspiracji życzę :)
Potrzebujemy:
Na ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
pół szklanki cukru pudru
2 żółtka
20 dag masła lub margaryny
2 małe płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
3 duże jabłka
sok z cytryny
1 cukier waniliowy
cynamon mielony według uznania
Pianka:
2 białka
pół szklanki cukru
1 budyń waniliowy
Dodatkowo:
2 łyżki kaszy manny
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie pysznego ciasta kruchego z jabłkami:
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki do schłodzenia na co najmniej pół godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części, jedną większą, a jedną mniejszą. Większą część wałkujemy na stolnicy posypanej mąką pszenną. Wykładamy do blaszki o wymiarach około 21 cm x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i posypujemy kaszą manną.
2. Nadzienie: Jabłka myjemy, osuszamy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w grubsze plastry. Skrapiamy sokiem z cytryny i układamy na cieście, następnie posypujemy cukrem waniliowym i cynamonem.
3. Pianka: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do dokładnego rozpuszczenia się cukru, na koniec wsypujemy budyń w proszku i dokładnie ubijamy. Piankę wykładamy na jabłka.
4. Do pieczenia: Mniejszą część ciasta skubiemy i układamy na piance.
5. Pieczenie: Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 40 minut.
6. Krojenie: Upieczone ciasto studzimy i kroimy.
7. Podanie: Ciasto podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Ciasto można pokroić na około 20 sporych kawałków.
Blaszka o wymiarach około 21 cm x 25 cm.
Bardzo smaczne ciasto ;-D
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńsuper ze są podane rozmiary szklanek. Ja zawsze mam z tym problem.
OdpowiedzUsuńStaram się zawsze podać, bo wiem, że są różne pojemności. Kiedyś wszystkie szklanki były jednakowe :)
UsuńMoja ulubiona szarlotka ^_^
OdpowiedzUsuńCieszę się :)
Usuń