Witam Was cieplutko :)
Potrzebujemy:
Na ciasto:
20 dag masła lub margaryny
niepełna szklanka cukru
półtorej szklanki mąki tortowej
pół szklanki mąki krupczatki
pół szklanki wiórek kokosowych
3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
półtorej szklanki świeżych malin
Wykonanie pysznego ciasta z malinami:
1. Ciasto: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy, wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenie i ucieramy, na koniec wsypujemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy.
2. Do pieczenia: Ciasto przekładamy do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm. Maliny płuczemy i delikatnie osuszamy, następnie układamy je na cieście.
3. Pieczenie: Ciasto pieczemy około 55 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Upieczone sprawdzamy suchym patyczkiem. Studzimy.
4. Krojenie: Wystudzone ciasto kroimy w plastry.
5. Podanie: Gotowe ciasto podajemy. Smacznego.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Ciasto można pokroić na około 12 porcji.
Forma keksówka o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.
Maliny świeże, ewentualnie mogą być mrożone.
Bardzo smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńTakie ciasta są najlepsze :-)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak :) Najlepsze :)
Usuńale fajne ciasto; kokosowe smaki bardzo lubię
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam :)
UsuńTakie połączenie smaków bardzo Mi odpowiada :D
OdpowiedzUsuńSuper cieszę się :)
Usuń