czwartek, 31 stycznia 2019

Zupa ogórkowa z pulpecikami z kaszy jęczmiennej.

Witam Was cieplutko :) 

Dzisiaj przychodzę do Was z pyszną propozycją na lekki, a zarazem sycący obiad. Przygotowałam moją ulubioną zupę ogórkową, ale przygotowałam ją bez śmietany, jak to robiłam do tej pory. Dzięki temu zupa zyskała lekkości. Warzywa przesmażyłam na niewielkiej ilości masła, przez to zupa wyszła bardziej aromatyczna. Ostatnio do zup bardzo często przesmażam warzywa, jeśli jeszcze nie próbowaliście to polecam tak zrobić. Zupkę przyprawiłam dużą ilością aromatycznego koperku i Vegetą Natur, której skład pozytywnie mnie zaskoczył. Vegeta Natur to sól morska i suszone warzywa i przyprawy i co ważne nie zawiera glutaminianu sodu. Do tej pory unikałam stosowania Vegety w mojej kuchni, ale tą akurat będę stosować. Dodam, że do zupy jako dodatek przygotowałam pyszne pulpeciki z kaszy jęczmiennej i warzyw. Takie pulpeciki to ciekawe urozmaicenie dla zwykłej ogórkowej. Do takiej zupy nie potrzeba już drugiego dania. Bardzo polecam Wam ten przepis. Nam taka wersja zupy bardzo smakowała. Spróbujcie koniecznie. Smacznego życzę :)















Vegeta Natur - Inspirowane Naturą

#durszlakXvegetanatur
 #vegetanatur 
#inspirowanenatura

Potrzebujemy:

Na klopsiki z kaszy jęczmiennej:
6 łyżek kaszy jęczmiennej
1 średnia marchewka
1 średnia pietruszka
1 łyżka suszonego koperku
pieprz czarny mielony do smaku
2 łyżeczki Vegeta Natur
1 jajko
1 łyżka bułki tartej

Dodatkowo:
olej do smażenia ( niewielka ilość )
bułka tarta do obtoczenia pulpecików ( tak 2-3 łyżki )

Na zupę:
4 szklanki bulionu warzywnego
2 duże marchewki
1 duża pietruszka
6 średnich ogórków kiszonych
Vegeta Natur do smaku
1 łyżka suszonego koperku
1 płaska łyżka masła
pieprz czarny mielony do smaku


Wykonanie pysznej zupy ogórkowej z klopsikami:

1. Pulpeciki: Marchewkę i pietruszkę obieramy, myjemy i osuszamy, następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Warzywa przekładamy do garnka razem z kaszą, zalewamy gorącą wodą, tak żeby składniki były przykryte, dodajemy Vegetę Natur i gotujemy do miękkości. Często mieszamy i w razie potrzeby dolewamy gorącej wody. Gdy warzywa i kasza będą miękkie doprowadzamy żeby wchłonęły cały płyn. Następnie dokładnie studzimy. Kasza powinna być taka lekko kleista.



2. Następnie do wystudzonej kaszy wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą i suszony koperek, przyprawiamy do smaku pieprzem i ewentualnie Vegetą Natur i dokładnie wymieszamy. Z masy formujemy niewielkie pulpeciki  i obtaczamy je w bułce tartej. Odstawiamy je na kilka minut w chłodne miejsce żeby stężały.



 3. Następnie smażymy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju na złoty kolor ze wszystkich stron. Usmażone pulpeciki z kaszy osączmy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.



4.  Zupa: Marchewki i pietruszkę obieramy, myjemy i osuszamy, następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ogórki kiszone również ścieramy na tarce o dużych oczkach i odciskamy z nadmiaru soku ( sok pozostawiamy ). Następnie w garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy marchewkę z pietruszką i chwilę przesmażamy często mieszając, następnie wrzucamy ogórki i również przesmażamy. Przesmażone warzywa zalewamy gorącym bulionem warzywnym i gotujemy do miękkości. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy koperek, sok z ogórków według uznania i przyprawiamy do smaku Vegetą Natur i mielonym pieprzem. Chwilę jeszcze gotujemy.


5. Podanie: Gorącą zupę rozlewamy na talerze, dajemy po kilka sztuk gorących pulpecików i podajemy. Smacznego życzę.


Moje rady:
Jeżeli masa jest zbyt rzadka możemy włożyć ją do lodówki na kilka minut.
Z porcji wyszło mi 12 klopsików.
Przepis dla około 3 osób.

Przepis bierze udział w akcji kulinarnej na Durszlaku: Inspirowane naturą.

 #durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura

Vegeta Natur - Inspirowane Naturą

4 komentarze: