sobota, 5 stycznia 2019

Ciasto z dżemem.

Witam Was cieplutko :) 

Dzisiaj zapraszam Was na tanie, szybkie i proste ciasto pachnące dżemem i cynamonem. Do wykonania w 15 minut plus pieczenie. Idealne na podwieczorek lub dla niespodziewanych gości. Dodam, że ciasto można oprószyć cukrem pudrem lub udekorować polewą czekoladową. Pysznie smakuje z filiżanką kawy lub kubkiem mleka. Polecam upiec :) Smacznego życzę :)



 



Potrzebujemy:

Na ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
2 jajka
4-5 łyżek dżemu z czarnej porzeczki
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
pół szklanki oleju
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka kakao
1 łyżka mielonego cynamonu



Wykonanie pysznego ciasta z dżemem:


1. Ciasto: Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Wlewamy olej i mleko, dodajemy dżem i chwilę miksujemy. Następnie wsypujemy sypkie składniki i dokładnie miksujemy.


2. Do pieczenia: Ciasto przekładamy do podłużnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.


 3. Pieczenie: Ciasto pieczemy około 45-50 minut do zrumienienia w temperaturze 180 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone studzimy i wyjmujemy z foremki.


4. Podanie: Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Według uznania ciasto można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego.



Moje rady:
Zamiast dżemu możemy użyć powidło śliwkowe.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Ciasto można oprószyć cukrem pudrem.

4 komentarze: