Witam Was cieplutko w niedzielę :)
A jak niedziela to obowiązkowo musi być ciasto. Przynajmniej u mnie tak jest. A dzisiaj mam pyszny sernik upieczony na bakaliowym spodzie. Nie ukrywam, że pyszny wyszedł. I kroiłam jeszcze ciepły. Wszystkim bardzo, ale to bardzo smakował. Dla mnie może był ciut za słodki, ale to dlatego, że staram się unikać słodyczy i jak zjem to bardzo słodkie mi się wydają. Sernik bardzo polecam. Spiszcie składniki i upieczcie. Zachęcam i smacznego życzę :)
Potrzebujemy:
Na ciasto:
1 szklanka mąki tortowej
pół szklanki cukru
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
10 dag masła lub margaryny
3 łyżki posiekanych orzechów
pół szklanki rodzynek
Na masę serową:
1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku o smaku waniliowym )
1 niepełna szklanka cukru
5 jajek
2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
15 dag masła lub margaryny
pół szklanki rodzynek
1 puszka masy kajmakowej ( 40 dag )
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
1 łyżka kaszy manny
Wykonanie pysznego sernika:
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wałkujemy i przekładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i oprószamy kaszą manną, wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
3. Pieczenie: Masę serową wykładamy na ciasto. Sernik pieczemy około 70-80 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Upieczony sernik studzimy. Ja studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładam do lodówki na kilka godzin.
4. Podanie: Dobrze wystudzony sernik kroimy i podajemy. Smacznego.
Moje rady:
Zamiast sera w wiadereczku można użyć inny ser, ale należy go zmielić co najmniej trzy razy.
Użyłam ser o smaku waniliowym, jeśli użyjemy ser naturalny to trzeba do ucierania dodać dwa cukry waniliowe.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml
Sernik można pokroić na około 30 kawałków.
Blaszka o wymiarach 24 cm x 35 cm.
ale kusisz tymi pysznościami
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWow! Kolejny sernik:) co prawda kajmaku nie lubię, ale kto wie w serniku może nieźle smakować.
OdpowiedzUsuńMoże w serniku przekonasz się do kajmaku? Warto spróbować :)
Usuń