sobota, 19 stycznia 2019

Kruche ciasto z orzechami siostry Anastazji.

Witam Was cieplutko :)

Dzisiaj zapraszam na kolejne ciasto siostry Anastazji, oczywiście do przepisu wprowadziłam własne zmiany, nie mogło zresztą być inaczej. Ciasto jest niezwykle proste w wykonaniu i bardzo pyszne. Miło było patrzeć jak zaraz po upieczeniu znika kawałek za kawałeczkiem, do ostatniego okruszka. Dodam, że użyłam domowego powidła śliwkowego. Powoli kończą mi się zapasy, w tym roku muszę nasmażyć dwa razy więcej powidła, a wiadomo, że takie domowe najlepsze. Ciasto bardzo polecam. Upieczcie koniecznie, a ja udanych wypieków Wam życzę :)





Potrzebujemy:

Na ciasto:
3 szklanki mąki tortowej
25 dag masła lub margaryny
4 żółtka
1 jajko
pół szklanki cukru pudru
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki kakao

Na bezę orzechową:
4 białka
1 szklanka cukru
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich

Dodatkowo:
1 słoik powidła śliwkowego
mąka pszenna do posypania stolnicy




Wykonanie pysznego ciasta z orzechami:


1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na trzy równe części, do jednej dodajemy kakao i dokładnie zagniatamy.


 2. Do blaszki: Jedną część jasnego ciasta wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Ciasto smarujemy powidłem śliwkowym, a na powidło skubiemy ciemne ciasto.


3. Beza: Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do rozpuszczenia się cukru. Na koniec wsypujemy orzechy i dokładnie mieszamy.




 4. Do pieczenia: Bezę wykładamy równomiernie na ciemne skubane ciasto. Następnie na bezę skubiemy pozostałe jasne ciasto.



5. Pieczenie: Następnie ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut do zrumienienia. Upieczone studzimy, kroimy i podajemy. Smacznego życzę.


Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Ciasto można pokroić na około 30 kawałków.
Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.


 Kilka słów o testowanej  desce z ruchomą krawędzią:
Do tego pysznego ciasta  orzechy pokroiłam na desce z ruchomą krawędzią na ustawieniu CLASSIC gdzie deska ma całą płaską powierzchnię, ostatnio często korzystam z tego ustawienia, ponieważ deska ma wtedy bardzo dużą powierzchnię, nic nie zsuwa mi się z deski na stół czy blat i dzięki temu zawsze mam czyste stanowisko pracy, jest to bardzo wygodne. Orzechy kroi się bardzo wygodnie. Bardzo polecam Wam tą deskę, więcej informacji znajdziecie na stronie: FORTBOARD .







12 komentarzy: