Witam Was cieplutko w bardzo zimną i śnieżną środę :)
Od razu częstuję pysznym ciastem. Prostym w wykonaniu i oczywiście bardzo szybkim. Napiszę Wam szczerze, że lubię takie ciasta, które można upiec na pyszny i szybki podwieczorek. Wystarczy mieć
puszkę ananasów w szafce. Proste w wykonaniu, więc uda się każdemu. Zapiszcie przepis i upieczcie. Zapewniam, że nie pożałujecie. Smacznego życzę :)
Potrzebujemy:
Na ciasto:
3 jajka
15 dag masła lub margaryny
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
pół szklanki gęstej kwaśnej śmietany 18 %
2 szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
5 krążków ananasa w syropie
Wykonanie pysznego ucieranego ciasta:
1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy. Dodajemy śmietanę i dokładnie ucieramy. Na koniec wsypujemy mąkę tortowa i proszek do pieczenia i dokładnie ucieramy.
2. Tak wykonane ciasto przekładamy do podłużnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm. Następnie na wierzchu ciasta układamy pokrojone ananasy, wcześniej dokładnie odsączone z syropu.
3. Ciasto pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia się ciasta. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone studzimy, kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Ciasto można pokroić na około 16 porcji.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Foremka o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.
fajne to ciasto
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńCiacho idealne do kawy z mlekiem :)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak :)
UsuńLubię takie ciacha :-)
OdpowiedzUsuńSuper :)
UsuńOstatnio zajadam się ananasem :) Bardzo lubię też połączenie delikatnego ciasta z tym owocem!
OdpowiedzUsuńAnanas w cieście to dobry pomysł :)
UsuńSmaczne ciacho do kubka mleka, mniamm
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńMniam,ależ fajny pomysł. Chyba jeszcze nie jadłam pieczonego ciasta z ananasem...
OdpowiedzUsuńMonia polecam :)
Usuń