Witam Was cieplutko :)
Dla wielbicieli mięsa i pierogów mam idealny przepis na właśnie pierogi z mięsem. Trochę pracy przy tym daniu jest, ale warto je przygotować. Idealne na sycący obiad. Zróbcie koniecznie, a nie pożałujecie. Ten farsz jest pyszny. U mnie obowiązkowo dużo zrumienionej cebuli na maśle...mniam. Polecam i smacznego życzę :) Potrzebujemy:
Na farsz:
50 dag łopatki wieprzowej
1 duża cebula
2 duże ząbki czosnku
olej do smażenia
około 3 łyżki koncentratu pomidorowego
czarny pieprz mielony do smaku
sól do smaku
zioła prowansalskie według uznania
koperek suszony według uznania
Na ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
około półtorej ciepłej wody
pół łyżeczki soli
Dodatkowo:
1 średnia cebula
masło do smażenia
sól do gotowania
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie pysznych pierogów z mięsem:
1. Farsz: Mięso oczyszczamy, płuczemy i dokładnie odsączamy z wody, następnie mielimy w maszynce do mięsa. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w małą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i cebulę i przesmażamy cały czas mieszając, uważamy, żeby za mocno nie przypiec, bo czosnek będzie gorzki, następnie dodajemy mięso i przesmażamy, całość podlewamy niewielką ilością wody i dusimy do miękkości. Gdy wszystkie składniki będą miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i koperkiem, dusimy często mieszając, aż nadmiar wody odparuje. Gotowy farsz studzimy.
2. Ciasto i formowanie: Z podanych składników stopniowo wlewając wodę zagniatamy ciasto miękkie i elastyczne ciasto. Z ciasta formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy przynajmniej na 15 minut, żeby odpoczęło. Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, szklanką wykrawamy krążki, nakładamy farsz i zlepiamy formując pierogi.
3. Gotowanie: Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową.
4. Podanie:Wcześniej przygotowujemy cebulę, obieramy ją, kroimy i smażymy na maśle do miękkości i zrumienienia. Pierogi podajemy polane cebulką z tłuszczem. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi około 40-60 pierogów w zależności jak grubo rozwałkujemy ciasto i jak dużą szklanką będziemy wykrawać krążki.
Ilość wody do ciasta zależy od wilgotności mąki.
Ciekawy farsz.
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować :)
UsuńUwielbiam pierogi pod każda postacią :-)
OdpowiedzUsuńPierożki bardzo lubię, z mięsem mielonym jeszcze nie robiłam :D
OdpowiedzUsuńPolecam zrobić :)
Usuń