wtorek, 18 września 2018

Ciasto bananowe z gruszką.

Witam Was cieplutko :)

Zapraszam serdecznie na pyszne ciasto bananowe z jesienną gruszką. Obłędnie pachnie cynamonem i tak samo smakuje. Bardzo polecam na podwieczorek. Nam bardzo smakowało i zostało zjedzone do ostatniego okruszka. Dodam, że ciasto jest bardzo wilgotne, a gruszka z bananem tworzą obłędny duet. Zachęcam do upieczenia i smacznego życzę :)








Potrzebne będą:

Na ciasto
2 dojrzałe banany
3 małe jajka
pół szklanki cukru
pół szklanki oleju
1 szklanka mąki tortowej
pół szklanki płatków owsianych błyskawicznych
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka mielonego cynamonu

Dodatkowo:
2 duże gruszki
sok z cytryny


Wykonanie pyszne ciasta bananowego z gruszką:

1. Ciasto: Jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukier, dodajemy banany pokrojone na mniejsze kawałki i miksujemy na jednolitą masę. Następnie wlewamy olej i chwilę miksujemy. Wsypujemy mąkę, płatki, cynamon i proszek do pieczenia, miksujemy na gładkie ciasto.


2. Do pieczenia: Gruszki myjemy i osuszamy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne, kroimy na mniejsze kawałki, każdy kawałek nacinamy nożem i skrapiamy sokiem z cytryny. Foremkę o wymiarach około 7cm x 30 cm x 8 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej ciasto, a na wierzchu układamy gruszki.


 3. Pieczenie: Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 50 minut. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone studzimy.


4. Podanie: Gotowe ciasto kroimy w plasterki i podajemy. Smacznego życzę.


Moje rady:
Gruszki najlepiej twarde.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Foremka o wymiarach około 7cm x 30 cm x 8 cm.
Ciasto można pokroić na 12 plasterków.

9 komentarzy:

  1. Bardzo lubie ciasta bananowe, ale jeszcze nigdy nie łączyłam z gruszką. Fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ciasto bananowe, i takie zjadła bym z dokładeczką :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Iza uwielbiam Twoją kreatywność! Super ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubimy ciasta z dodatkiem bananów :) A do środka jabłka też by się na pewno super sprawdziły :)

    OdpowiedzUsuń