czwartek, 13 września 2018

Zupa pomidorowa z makaronowymi koszyczkami.

Witam Was cieplutko w czwartkowy ranek :)

Jesień zbliża się małymi kroczkami, a co za tym idzie coraz częściej sięgamy po gorące i sycące posiłki. Takim posiłkiem może być zupa. U mnie podana trochę nietypowo, bo z makaronowymi koszyczkami pieczonymi w piekarniku. Takie koszyczki do zupy można podać gorące, zaraz po upieczeniu lub zimne. A może taką zupę podać w ogrodzie? W dzień jest bardzo cieplutko. Zachęcam do wykonania tej zupy. Myślę, że Wam posmakuje. Smacznego życzę :)







Potrzebujemy:

Na makaronowe koszyczki:
15 dag makaronu nitki
2 jajka
10 dag sera żółtego w kawałku
15 dag wędliny
4 kopiaste łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18 %
sól do smaku
bazylia suszona według uznania
pieprz czarny mielony do smaku


Na zupę:
1 łyżka masła
1 litr bulionu warzywnego lub mięsnego
4 średnie marchewki
1 średnia pietruszka
20 daj gęstej kwaśnej śmietany 18 %
10 dag koncentratu pomidorowego
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku

Dodatkowo:
świeża natka pietruszki według uznania
1 łyżeczka masła


Wykonanie zupy pomidorowej z makaronowymi koszyczkami:


1. Koszyczki: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, dokładnie odcedzamy i studzimy. Można przelać zimną wodą. Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Wędlinę kroimy w kostkę. W misce roztrzepujemy jajka ze śmietaną, dodajemy wędlinę, ser żółty i makaron, dokładnie mieszamy przyprawiając do smaku solą, pieprzem i bazylią suszoną.








 2. Do pieczenia: Formę do pieczenia muffinek smarujemy masłem. Następnie przekładamy do niej masę na koszyczki. Wyjdzie nam 12 sztuk.


 3. Pieczenie: Muffinki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35-40 minut do ładnego zrumienienia się. Upieczone muffinki wyjmujemy z formy.



Gdy muffinki się pieką gotujemy zupę:

1. Zupa: Warzywa obieramy, dokładnie myjemy i osuszamy, następnie kroimy w słupki.



2. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy warzywa i chwilę przesmażamy, uważamy, żeby za mocno nie przypiec, następnie wlewamy bulion i gotujemy do miękkości warzyw, gdy warzywa będą miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy. Do śmietany wlewamy odrobinę gorącej zupy i dokładnie mieszamy, następnie wlewamy do gotującej się zupy, zagotowujemy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.



Podajemy:

1. Na talerze nalewamy porcje zupy, układamy koszyczki i posypujemy posiekaną natką pietruszki, wcześniej umytą i osuszoną. Podajemy, a ja smacznego życzę.




Kilka słów o desce, którą testuję:

Uwielbiam przygotowywać posiłki na desce, którą otrzymałam w ramach współpracy, możecie przeczytać o tym TUTAJ . Warzywa i wędlinę do przygotowania tej pysznej pomidorowej zupy kroiłam na ustawieniu MIX. Kroję sobie wygodnie produkty, a następnie zsuwam je do miski czy garnka. Ustawienie MIX to taka szufelka. Deska jest bardzo stabilna i nie przesuwa się po całym stole jak inne deski, co mi się bardzo podoba. Jeżeli chcielibyście mieć taką deskę z ruchomą krawędzią w swojej kuchni to zapraszam na stronę FORTBOART . Zachęcam :)



14 komentarzy:

  1. Pyszna zupa i koszyczki pierwsza klasa,super pomysł :-) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow! Iza super ! "zwykła" zupa a jak elegancka zaserwowana,brawo za pomysłowość!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Monia starałam się:) Miód na moje serce taki komentarz :)

      Usuń
  3. Bardzo fajny pomysł :) Na pewno smakuje świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super zupka z pomysłowymi koszyczkami❤❤❤

    OdpowiedzUsuń
  5. świetny pomysł! i jak ładnie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  6. Pycha, zjadłabym taką zupkę z tak podanym makaronikiem :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Fantastyczne te koszyczki! Super dodatek do zupy :)

    OdpowiedzUsuń