niedziela, 23 września 2018

Kruche ciasto ze śliwkami i cynamonem.

 Witam cieplutko :)
Jesienią bardzo lubię piec ciasta ze śliwkami, uwielbiam ten zapach i ten smak. Śliwki z z cynamonem smakują obłędnie. Lubicie takie połączenie? Cynamon najczęściej łączymy z jabłkami, a ja polecam użyć go do śliwek. Na niedzielę upiekłam kruche ciasto ze śliwkami, ciasto dodatkowo posypałam białą czekoladą startą na tarce, urozmaiciło to trochę tak proste ciasto. Do takiego ciasta idealnie pasuje filiżanka aromatycznej kawy lub kubek ulubionej herbaty. Wykonanie takiego ciasta to 15 minut plus pieczenie. Polecam na przyjemny podwieczorek. Smacznego życzę :)









Potrzebujemy:

Na ciasto:
3 szklanki mąki tortowej
25 dag masła lub margaryny
2 jajka
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki kaszy manny
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:
około 60 dag śliwek węgierek
4 kostki białej czekolady
1 łyżka kaszy manny
1 łyżka cukru
mąka pszenna do posypania stolnicy
cynamon mielony według uznania


Wykonanie pysznego kruchego ciasta ze śliwkami i cynamonem:


1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wałkujemy je na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną i wykładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto można schłodzić w lodówce przez około 30 minut, ja nie chłodziłam, bo moje ciasto idealnie się wałkowało. Ciasto nakłuwamy widelcem i oprószamy kaszą manną oraz posypujemy czekoladą startą na tarce o dużych oczkach.

2. Śliwki: Śliwki myjemy i dokładnie osuszamy, przekrawamy na pół i usuwamy pestki, następnie układamy je na cieście rozcięciem do góry, oprószamy cukrem i cynamonem.

3. Pieczenie: Ciasto pieczemy około 45-50 minut do zrumienienia.

4. Podanie: Upieczone ciasto studzimy, kroimy i podajemy. Smacznego życzę.


Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.
Ciasto można pokroić na około 30 kawałków.

12 komentarzy: