piątek, 7 września 2018

Sałatka z cukinii na zimę.


Witam Was cieplutko :)

Jak jest u Was z przetworami? Robicie czy raczej nie? Ja to nawet bardzo lubię zapełniać swoją spiżarnię kolorowymi słoiczkami. A w tym roku owoców i warzyw wszędzie pod dostatkiem i to nawet bardzo tanich. Co roku staram się przygotować kilka słoiczków tej sałatki, a w tym roku mam bardzo dużo cukinii, więc działam w kuchni dzień po dniu, już nawet zrobiłam dwie porcje. Sałatka jest bardzo smaczna, taka lekko pikantna, obłędnie pachnie czosnkiem i koperkiem. Fajnie jest tak zimą iść do spiżarni i otworzyć słoiczek. Najczęściej podaję ją z ziemniaczkami i mięsem. Ostatnio to nawet była wyjadana prosto ze słoiczków. Z przepisu wyszło mi 6 słoiczków o pojemności około 250-300 ml. Zachęcam do wykonania tej sałatki i smacznego życzę :)








Potrzebujemy:


2 i pół kilo cukinii ( waga po obraniu i usunięcia miąższu z pestkami )
2 płaskie łyżki soli

Na zalewę:
1 szklanka oleju ( 250 ml  )
1 szklanka koncentratu pomidorowego 30 % ( 250 ml  )
100 ml octu 10 %
7 łyżek cukru

Dodatkowo:
około półtorej łyżeczki ostrej mielonej papryki ( może być słodka )
2 łyżki świeżego posiekanego koperku ( może być suszony lub mrożony, wtedy tak po 2 łyżeczki )
2 ząbki czosnku


Wykonanie sałatki z cukinii na zimę:


1. Cukinie myjemy, osuszamy i obieramy, usuwamy pestki, ważymy, żeby było 2 i pół kilograma, następnie kroimy w cienkie plasterki. 

2. Pokrojoną przekładamy do miski.

3. Tak przygotowaną cukinię solimy i odstawiamy na 2 godziny. Od czasu do czasu cukinię mieszamy. Po tym czasie cukinię dokładnie odciskamy z wody.

4. Do większego garnka przekładamy składniki zalewy, dodajemy cukinię i dusimy na niewielkim ogniu około 30 minut ( w zależności od twardości cukinii czas może być dłuższy, nawet do około godziny  ), aż cukinia będzie miękka. Pod koniec dodajemy koperek, obrany i drobno pokrojony czosnek oraz paprykę, dusimy jeszcze kilka minut,cały czas mieszając, uważamy żeby nie przypalić.

5. Tak przygotowaną sałatkę przekładamy do słoiczków i zakręcamy, następnie pasteryzujemy 15 minut. Studzimy i przenosimy do spiżarni.

6. Smacznego.

 

Moje rady:

Z tej receptury wychodzi około 6 słoików o pojemności około 250 ml-300 ml.

Słoiki należy dokładnie umyć, dobrze wyparzyć i osuszyć.




9 komentarzy:

  1. Rety, jak świetnie wygląda. Może jeszcze zrobię?

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda rewelacyjnie, a smakuje pewnie jeszcze lepiej ☺

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowita sałatka, idealna na zimę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mamy to szczęście, że nasi rodzice mnóstwo robią takich przetworów i możemy spokojnie z nich korzystać przez całą zimę :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super macie :) Ja przetwory robię sama, ale lubię to :)

      Usuń