piątek, 8 grudnia 2017

Śniadaniowa kasza manna z płatkami i jabłkami.

Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam takie śniadania. Kaszę mannę kocham pod wszelką postacią, a czemu nie podać jej z płatkami kukurydzianymi? To połączenie jest pyszne. Polecam, spróbujcie. Możecie przygotować na pierwsze lub drugie śniadanie, wbrew pozorom wykonanie takiego nie wymaga dużo czasu, a doda Wam sytości na cały dzień. Dodam, że takie śniadanie najlepiej jest podać zaraz po przygotowaniu, później płatki zmiękną. Zapraszam :)








Składniki:

2 duże jabłka
miód prawdziwy do smaku
cynamon mielony według uznania
odrobina gorącej wody
2 szklanki mleka
5 płaskich łyżek kaszy manny
półtorej szklanki płatków kukurydzianych
2 kopiaste łyżki rodzynek

Wykonanie:

1. Jabłka myjemy, osuszamy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w niewielką kostkę. Przekładamy do garna podlewamy niewielką ilością gorącej wody i dusimy do miękkości, ale nie do całkowitego rozgotowania się jabłek. Na koniec dodajemy miód i cynamon do smaku.

2. Mleko wlewamy do garnka i zagotowujemy, wsypujemy kaszę mannę i cały czas mieszając gotujemy do zgęstnienia.

3. Do szklanek wsypujemy po porcji pokruszonych płatków, następnie dodajemy po porcji jabłek, następnie nakładamy kaszę mannę i znów jabłka, całość dekorujemy rodzynkami i pokruszonymi płatkami.

4. Podajemy i smacznego życzę.

Rady:
Z przepisu wychodzi dwie duże porcje lub cztery mniejsze.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.


Przepis bierze udział w akcji kulinarnej: Siła Zbóż Na Dzień Dobry.

#dzienzdrowegosniadania #odkryjcomozezboze #silazezboz #lubella #lubellacornflakes

SIŁA ZBÓŻ NA DZIEŃ DOBRY

10 komentarzy: