wtorek, 5 grudnia 2017

Gofry z bitą śmietaną, sosem krówkowym i orzeszkami.

Nie wiem jak Wy, ale uwielbiam gofry, a przyznam się szczerze, że wieki ich nie robiłam. Zepsuł mi się piekarnik, a, że nie wyobrażam sobie kupnych słodkości to wybór padł na gofry, dobrze, że gofrownica jeszcze działa. Napiszę, że wyszły mi niezwykle chrupiące i pachnące, a podane z takimi dodatkami są po prostu obłędne w smaku. Bardzo polecam na podwieczorek, upieczcie, a nie będziecie żałować. Zapraszam:)









Składniki:

Ciasto:
4 jajka
niepełna szklanka cukru trzcinowego
1 szklanka mleka
2 i pół szklanki mąki tortowej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
7 łyżek oleju
2 łyżki cukru waniliowego z prawdziwa wanilią

Bita śmietana:
330 ml śmietanki kremówki 30 %
cukier puder do smaku

Sos krówkowy:
30 dag cukierków krówek
4 łyżki mleka

Dodatkowo:
10 dag orzeszków ziemnych

Wykonanie:

1. Gofry: Jajka ubijamy z cukrem, cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy mąkę, olej, proszek do pieczenia i mleko, dokładnie miksujemy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Następnie pieczemy gofry w rozgrzanej gofrownicy. Studzimy.

2. Orzeszki: Obrane z łupinek orzeszki drobno siekamy i prażymy na suchej i gorącej patelni, podczas prażenia cały czas mieszamy i uważamy, żeby ich za mocno nie przypiec, mają być ładnie zrumienione. Studzimy.

3. Śmietanka: Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na puszystość, dodajemy cukier puder do smaku i ubijamy. Następnie przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.

4. Sos krówkowy: Do garnka dajemy mleko i zagotowujemy, następnie wrzucamy krówki i gotujemy do rozpuszczenia się krówek na bardzo małym ogniu cały czas mieszamy. Gotowy sos będzie jednolity i gęsty. Sos lekko studzimy. Przestudzony sos przekładamy do rękawa cukierniczego.

5. Dekorowanie gofrów: Śmietankę według uznania wyciskamy na gofrach, posypujemy orzeszkami, następnie wyciskamy sos krówkowy. Tak przygotowane gofry są gotowe do podania.

6. Smacznego życzę.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wyszło mi 12 sztuk gofrów.

Przepis bierze udział w akcji kulinarnej: Złocista Kuchnia Diamant

#cukiertrzcinowy, #syroptrzcinowy, #diamant


Złocista Kuchnia Diamant

12 komentarzy: