Polecam Wam bardzo pyszne, pachnące i niezwykle kruche ciasteczka. Idealne na świąteczny stół lub tak teraz do pochrupania. Cudownie pachną cynamonem i makiem. Dodam, że są bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu. A może upieczecie? Zapraszam:)
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
pół szklanki cukru pudru
1 cukier waniliowy
20 dag masła lub margaryny
2 żółtka
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 lekko kopiasta łyżka suchego niezmielonego maku
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie:
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie formujemy kulę i wkładamy na około pół godziny do lodówki.
2. Po tym czasie ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy i za pomocą foremki wykrawamy ciasteczka.
3. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy do zrumienienia w temperaturze 180 stopni przez około 10-15 minut.
4. Ciasteczka są gotowe do podania. Smacznego życzę.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wyszło mi 4 blaszki ciasteczek.
Na pewno smakują obłędnie :) Idealne do kawki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam :)
UsuńSmakowite ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńŚliczne pierniczki Iza :)
OdpowiedzUsuńDzięki Asia :)
Usuń