Dzisiaj częstuję Was pysznym sernikiem, według mnie najlepszym na świecie. Wiem, wiem, przy każdym serniku tak piszę, ale cóż, bardzo je uwielbiam. Sernik to najlepsze ciasto na świecie. U mnie obowiązkowo musi być na każde święta i od czasu do czasu na niedzielę. Ten sernik wyszedł mi bardzo pyszny, słodki, delikatny w smaku i taki lekki i aksamitny. Bardzo zachęcam do z korzystania z mojego przepisu, upieczcie, a nie pożałujecie. Zapraszam :)
Składniki:
Masa serowa:
1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku )
5 dużych jajek
1 niepełna szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
15 dag masła lub margaryny
20 dag masy krówkowej kajmakowej
Pianka:
330 ml śmietanki kremówki 30 %
20 dag masy krówkowej kajmakowej
1 lekko kopiasta łyżka żelatyny spożywczej
niewielka ilość gorącej wody
ewentualnie cukier puder do smaku
Dodatkowo:
około 40 dag biszkoptów
5 dag mlecznej czekolady
Wykonanie:
1. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę,
następnie wsypujemy budynie w proszku, dodajemy masę krówkową i ser i dokładnie
ucieramy. Następnie białka ubijamy na sztywną pianę, przekładamy do masy serowej i
delikatnie mieszamy.
2. Pieczenie: Na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm wykładamy w równych rzędach biszkopty i przekładamy masę serową. Sernik pieczemy w temperaturze
160 stopni przez około 60 - 70 minut do zrumienienia. Upieczony sernik
dokładnie studzimy. Sernik musi być bardzo zimny.
3. Pianka: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i
studzimy. Dobrze schłodzoną śmietankę
kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy masę krówkową i dokładnie ubijamy, ewentualnie dodajemy cukier puder do smaku i ubijamy,
na koniec dodajemy przestudzoną i płynną żelatynę i dokładnie ubijamy. Piankę wykładamy
równomiernie na zimnym serniku.
4. Dekorowanie: Na piankę w równych rzędach układamy biszkopty. Czekoladę łamiemy na małe kostki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy nią biszkopty. Tak wykonany sernik wkładamy do lodówki do stężenia na
kilka godzin.
5. Podanie: Po tym czasie sernik kroimy w kwadraty, tak żeby w każdym znalazł się biszkopt. Podajemy i smacznego życzę.
Rady:
Zamiast sera w wiadereczku można użyć inny ser, ale należy go zmielić co najmniej trzy razy.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Zamiast kremówki można ubić 2 śmietanki typu ,, Śnieżka '' w 350 ml zimnego mleka.
Sernik można pokroić na około 30 kawałków.
Blaszka o
wymiarach 24 cm x 35 cm.
Kusisz tym serniczkiem :)
OdpowiedzUsuńOj kuszę :)
UsuńAle wspaniały, aż ślinka leci, bez wątpienia najlepszy na świecie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńDzień dobry, czy jeśli do masy serowej dodam mniej masła/margaryny to ciasto może się nie udać?
OdpowiedzUsuńWitam :) Można dać mniej i na pewno się uda np. 10 dag lub połowę:)
UsuńIzo!
OdpowiedzUsuńTen sernik wygląda przepięknie! :)
Dziękuję bardzo :)
Usuń