wtorek, 19 grudnia 2017

Kruche ciasteczka cytrusowe z lukrem.

Lubicie ciasteczka? Pieczecie? Ja uwielbiam i często piekę. A może skorzystacie z mojego przepisu i upieczecie na Święta lub tak po prostu na podwieczorek. Napiszę, że wyszły mi tak pyszne i idealnie kruche, wprost rozpływające się w ustach, nie ma co ukrywać, że ciasteczka na samych żółtkach są najlepsze. Moje dodatkowo pięknie pachną cytrusami. Bardzo polecam. Zapraszam :)







Składniki:

Ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
20 dag masła lub margaryny
pół szklanki cukru pudru
3 żółtka
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki soku z pomarańczy

Lukier:
1 zimne białko
około1 szklanka cukru pudru

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
dowolna cukrowa posypka

Wykonanie:

1. Ciasto:  Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie formujemy kulę i wkładamy na około pół godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy i za pomocą foremki wykrawamy ciasteczka. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy do zrumienienia w temperaturze 180 stopni przez około 10-15 minut. Upieczone dokładnie studzimy.

2. Lukier: Zimne białko ucieramy z cukrem pudrem ( cukier dodajemy stopniowo ), aż lukier będzie miał odpowiednią konsystencję. Gotowy lukier przekładamy do rękawa cukierniczego.

3. Dekorowanie: Wystudzone ciasteczka dekorujemy lukrem, posypką i odstawiamy do zastygnięcia lukru.

4. Podanie : Smacznego życzę.

Rady:
Szklanka do odmierzania szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wyjdzie nam około 3 blaszki ciasteczek w zależności jak cienko rozwałkujemy ciasto.
Pamiętajmy, żeby jajko sparzyć w skorupce.
Ilość cukru pudru do lukru zależy od tego jak duże mamy białko.

4 komentarze: