Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
20 dag masła lub margaryny
pół szklanki cukru pudru
3 żółtka
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki soku z pomarańczy
Lukier:
1 zimne białko
około1 szklanka cukru pudru
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
dowolna cukrowa posypka
Wykonanie:
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie formujemy kulę i wkładamy na około pół godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy i za pomocą foremki wykrawamy ciasteczka. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy do zrumienienia w temperaturze 180 stopni przez około 10-15 minut. Upieczone dokładnie studzimy.
2. Lukier: Zimne białko ucieramy z cukrem pudrem ( cukier dodajemy stopniowo ), aż lukier będzie miał odpowiednią konsystencję. Gotowy lukier przekładamy do rękawa cukierniczego.
3. Dekorowanie: Wystudzone ciasteczka dekorujemy lukrem, posypką i odstawiamy do zastygnięcia lukru.
4. Podanie : Smacznego życzę.
Rady:
Szklanka do odmierzania szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wyjdzie nam około 3 blaszki ciasteczek w zależności jak cienko rozwałkujemy ciasto.
Pamiętajmy, żeby jajko sparzyć w skorupce.
Ilość cukru pudru do lukru zależy od tego jak duże mamy białko.
Ciasteczka wyglądają tak, że aż ślinka leci od samego patrzenia :)
OdpowiedzUsuńŚliczne te ciasteczka :D
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt!