Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam takie śniadania. Kaszę mannę kocham pod wszelką postacią, a czemu nie podać jej z płatkami kukurydzianymi? To połączenie jest pyszne. Polecam, spróbujcie. Możecie przygotować na pierwsze lub drugie śniadanie, wbrew pozorom wykonanie takiego nie wymaga dużo czasu, a doda Wam sytości na cały dzień. Dodam, że takie śniadanie najlepiej jest podać zaraz po przygotowaniu, później płatki zmiękną. Zapraszam :)
Składniki:
2 duże jabłka
miód prawdziwy do smaku
cynamon mielony według uznania
odrobina gorącej wody
2 szklanki mleka
5 płaskich łyżek kaszy manny
półtorej szklanki płatków kukurydzianych
2 kopiaste łyżki rodzynek
Wykonanie:
1. Jabłka myjemy, osuszamy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w niewielką kostkę. Przekładamy do garna podlewamy niewielką ilością gorącej wody i dusimy do miękkości, ale nie do całkowitego rozgotowania się jabłek. Na koniec dodajemy miód i cynamon do smaku.
2. Mleko wlewamy do garnka i zagotowujemy, wsypujemy kaszę mannę i cały czas mieszając gotujemy do zgęstnienia.
3. Do szklanek wsypujemy po porcji pokruszonych płatków, następnie dodajemy po porcji jabłek, następnie nakładamy kaszę mannę i znów jabłka, całość dekorujemy rodzynkami i pokruszonymi płatkami.
4. Podajemy i smacznego życzę.
Rady:
Z przepisu wychodzi dwie duże porcje lub cztery mniejsze.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Przepis bierze udział w akcji kulinarnej: Siła Zbóż Na Dzień Dobry.
#dzienzdrowegosniadania #odkryjcomozezboze #silazezboz #lubella #lubellacornflakes
Bardzo smaczne śniadanko :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńBardzo apetyczne śniadanko :) Mniam...
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńIzunia pyszne śniadanko było u Ciebie -:)
OdpowiedzUsuńDziękuję Małgosiu :)
UsuńMoja cala eodzina uwielbia kaszę manną, myślę że w tali sposób beda się nią zajadali :)
OdpowiedzUsuńBardzo polecam :)
UsuńPyszności, takie śniadanko to rozumiem :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam :)
Usuń