środa, 13 grudnia 2017

Cynamonowe ciasteczka z makiem.

Polecam Wam bardzo pyszne, pachnące i niezwykle kruche ciasteczka. Idealne na świąteczny stół lub tak teraz do pochrupania. Cudownie pachną cynamonem i makiem. Dodam, że są bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu. A może upieczecie? Zapraszam:)







Składniki:

Ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
pół szklanki cukru pudru
1 cukier waniliowy
20 dag masła lub margaryny
2 żółtka
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 lekko kopiasta łyżka suchego niezmielonego maku

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy

Wykonanie:

1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie formujemy kulę i wkładamy na około pół godziny do lodówki.



2. Po tym czasie ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy i za pomocą foremki wykrawamy ciasteczka.



3. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy do zrumienienia w temperaturze 180 stopni przez około 10-15 minut.


4. Ciasteczka są gotowe do podania. Smacznego życzę.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wyszło mi 4 blaszki ciasteczek.

5 komentarzy: