sobota, 7 września 2024

Puszysta rolada z cytrynowym kremem

 Dzisiaj mam dla Was recepturę na pyszną roladę. Bardzo puszystą z cytrynowym kremem. Roladę dekorujemy, bo pięknie podana cieszy oko i lepiej smakuje. Do kawy, dla gości, na podwieczorek w ogrodzie. Prosto, szybko i pysznie. Bardzo polecam. Upieczcie i dajcie znać czy smakowała. Udanych wypieków.

 


 

Potrzebujemy:

 

Na biszkopt:

4 jajka

4 łyżki cukru

4 łyżki mąki tortowej

4 łyżki zimnej wody

mała łyżeczka proszku do pieczenia

 

Na krem: 

10 dag masła 82 % ( miękkiego )

1 łyżka cukru pudru ( przesianego )

krem cytrynowy Lemon Curd: tutaj mój sprawdzony przepis Cytrynowy krem Lemon Curd

 

Dodatkowo:

cukier puder do oprószenia rolady

dowolne słodycze do dekoracji

 

Wykonanie pysznej rolady:

 

1. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Następnie dodajemy żółtka i wodę i ubijamy dosłownie chwilkę. Na koniec wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 25-30 minut do ładnego zrumienienia i suchego patyczka. Upieczony biszkopt od razu zdejmujemy z papieru i zawijamy w czystą ściereczkę. Odstawiamy do wystudzenia.

2. Miękkie masło ucieramy na puszystość, dodajemy cukier puder i ponownie ucieramy, następnie stopniowo dodajemy Lemon curd i ucieramy, dodajemy taką ilość jak bardzo kwaśny chcemy uzyskać krem.

3. Odrobinę kremu przekładamy do worka cukierniczego z ozdobną tylką, odłożony krem posłuży nam do dekoracji. Pozostały krem rozsmarowujemy na biszkopcie i zwijamy roladę. Możemy zwiną o szerszej lub dłuższej strony biszkoptu, ja zawijałam od szerszej strony. Tak wykonaną roladę wstawiamy do lodówki do schłodzenia.

4. Przed podaniem roladę dekorujemy odłożonym kremem, słodyczami i oprószamy cukrem pudrem. Podajemy. Smacznego życzę.

 


 

Moje rady:

Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.

Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy zależy to od naszego piekarnika.

 Używamy miękkiego masła 82 %.

Kremu cytrynowego dodajemy według uznania.


 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz