Dzisiaj mam dla Was recepturę na pyszną roladę. Bardzo puszystą z cytrynowym kremem. Roladę dekorujemy, bo pięknie podana cieszy oko i lepiej smakuje. Do kawy, dla gości, na podwieczorek w ogrodzie. Prosto, szybko i pysznie. Bardzo polecam. Upieczcie i dajcie znać czy smakowała. Udanych wypieków.
Potrzebujemy:
Na biszkopt:
4 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki tortowej
4 łyżki zimnej wody
mała łyżeczka proszku do pieczenia
Na krem:
10 dag masła 82 % ( miękkiego )
1 łyżka cukru pudru ( przesianego )
krem cytrynowy Lemon Curd: tutaj mój sprawdzony przepis Cytrynowy krem Lemon Curd
Dodatkowo:
cukier puder do oprószenia rolady
dowolne słodycze do dekoracji
Wykonanie pysznej rolady:
1. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Następnie dodajemy żółtka i wodę i ubijamy dosłownie chwilkę. Na koniec wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 25-30 minut do ładnego zrumienienia i suchego patyczka. Upieczony biszkopt od razu zdejmujemy z papieru i zawijamy w czystą ściereczkę. Odstawiamy do wystudzenia.
2. Miękkie masło ucieramy na puszystość, dodajemy cukier puder i ponownie ucieramy, następnie stopniowo dodajemy Lemon curd i ucieramy, dodajemy taką ilość jak bardzo kwaśny chcemy uzyskać krem.
3. Odrobinę kremu przekładamy do worka cukierniczego z ozdobną tylką, odłożony krem posłuży nam do dekoracji. Pozostały krem rozsmarowujemy na biszkopcie i zwijamy roladę. Możemy zwiną o szerszej lub dłuższej strony biszkoptu, ja zawijałam od szerszej strony. Tak wykonaną roladę wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
4. Przed podaniem roladę dekorujemy odłożonym kremem, słodyczami i oprószamy cukrem pudrem. Podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.
Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy zależy to od naszego piekarnika.
Używamy miękkiego masła 82 %.
Kremu cytrynowego dodajemy według uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz