Kluski śląskie ze szpinakiem to moja propozycja na bezmięsny obiad. Podane z dużą ilością zrumienionej cebulki. Jak lubicie szpinak to bardzo polecam. Są bardzo pyszne i sycące. Co prawda jest przy nich trochę pracy, ale warto. Smacznego życzę.
Potrzebujemy:
Na kluski:
1 kg ziemniaków ( waga po obraniu )
2 jajka
mąka ziemniaczana
sól do smaku
Na nadzienie:
45 dag mrożonego szpinaku rozdrobnionego
2 duże ząbki czosnku
olej do smażenia
zioła prowansalskie według uznania
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
serek śmietankowy ( około 10 dag )
Dodatkowo:
2 cebule
masło do smażenia
olej do gotowania klusek
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie pysznych klusek śląskich:
1. Nadzienie: Czosnek obieramy, kroimy w kosteczkę. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, przesmażamy chwileczkę, uważamy, żeby go za mocno nie przypiec, bo będzie gorzki, następnie dodajemy szpinak, podlewamy niewielką ilością gorącej wody i dusimy do miękkości. Następnie odparowujemy nadmiar płynu, dodajemy serek, dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku. Odkładamy do dokładnego wystudzenia.
2. Cebula: Cebulę kroimy na malutką kosteczkę, następnie smażymy na maśle do miękkości i i ładnego zrumienienia się.
3. Kluski: Ziemniaki obieramy, płuczemy, następnie gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Ugotowane odcedzamy, przeciskamy przez praskę i studzimy. Przestudzone ziemniaki dajemy do miski, dzielimy na cztery części, jedną część wyjmujemy, a w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną, wbijamy dwa jajka, dodajemy odłożone ziemniaki i zagniatamy ciasto na posypanej mąką stolnicy.
4. Formowanie klusek: Porcje ciasta spłaszczamy, nakładamy nadzienie ze szpinaku, zlepiamy i formujemy okrągłe kluski.
5. Gotowanie: Tak wykonane kluski gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Gotujemy około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Kluski zagotowuję pod przykryciem na większym ogniu, gdy się zagotują i wypłyną odkrywam i zmniejszam ogień. Ugotowane wyjmujemy delikatnie łyżką cedzakową. Najlepiej gotować partiami.
6. Podanie: Ugotowane kluski podajemy polane masełkiem z cebulką. Smacznego życzę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz