Uwielbiam wypiekanie takich małych
słodkości. Sprawia mi to ogromną przyjemność. Odpoczywam podczas takiego
wypiekania. Dzisiaj mam dla Was recepturę na pyszne babeczki.
Rozpływające się w ustach kruche ciasto, lekko kwaśne powidło i słodki kajmakowy krem na maśle. Według mnie coś pysznego. I do tego piękna dekoracja. Babeczki na różne okazje. Upieczcie
takie. Udanych wypieków.
Potrzebujemy:
Na ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
20 dag masła lub margaryny
2 żółtka
Na krem:
20 dag masła 82 %
20 dag masy krówkowej ( kajmaku )
Dodatkowo:
pół słoiczka powidła śliwkowego
dowolne słodycze do dekoracji: czekolada, czekoladki, małe biszkopty, draże, cukrowe jajka
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie pysznych babeczek:
1. Babeczki: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i chłodzimy w lodówce około 30 minut. Po tym czasie ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną i wylepiamy nim metalowe foremki do pieczenia babeczek. Nakłuwamy widelcem dno babeczek. Następnie babeczki układamy na blaszkach i pieczemy około 15-20 minut do zrumienienia w temperaturze 180 stopni. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika. Gorące zdejmujemy z foremek i studzimy.
2. Krem: Miękkie masło ucieramy do białości, dodajemy stopniowo masę kajmakową i ucieramy na puszystość. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką.
3. Przekładanie: Na dno wystudzonych babeczek nakładamy po porcji powidła, następnie wyciskamy rozetkę z kremu i dekorujemy dowolnie słodyczami. Gotowe smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Wychodzi dużo babeczek.
Masło i kajmak do kremu powinny mieć jednakową temperaturę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz