Dla wielbicieli muffinek mam takie o to pyszności. Biszkoptowe muffinki z bananem, czekoladą i cynamonem. Takie może troszeczkę jesienne. Mięciutkie i pyszne, no i ten zapach. Cynamon to zdecydowanie zapach jesieni, tak, tak, zdecydowanie tak. Upieczcie.
Potrzebujemy:
Na ciasto:
4 jajka
pół szklanki cukru
pół szklanki mąki tortowej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka mielonego cynamonu
2 łyżki oleju
Dodatkowo:
8 kostek mlecznej czekolady
2 średnie banany
Wykonanie pysznych muffinek:
1. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy oba cukry i ubijamy do dokładnego rozpuszczenia się cukrów, dodajemy żółtka i olej i chwilę ubijamy. Obie mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i wraz z cynamonem dodajemy do ubitych składników. Całość delikatnie mieszamy.
2. Czekoladę kroimy na małą kosteczkę, banany w półplasterki. przekładamy do ciasta i dokładnie mieszamy.
3. Ciasto przekładamy do formy do pieczenia muffinek wyłożonej papierem do pieczenia. Powinno nam wyjść około 12 sztuk.
4. Następnie muffinki pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 35-45 minut. Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika, może być dłuższy lub krótszy. Można sprawdzić suchym patyczkiem czy są upieczone.
5. Upieczone studzimy, najlepiej na metalowej kratce. Podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika, może być dłuższy lub krótszy.
Z tej receptury wychodzi około 12 sztuk.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz