niedziela, 17 grudnia 2023

Sernik z rodzynkami i cukrową posypką

Ten sernik jest bardzo pyszny. Aksamitna masa serowa z rodzynkami. Bardzo prosty w wykonaniu, taki chyba najprostszy. Na wierzchu sernika wytworzyła się z posypki taka smakowita chrupka, która oczywiście później zmięknie. Taki sernik polecam na różne okazje, a nawet na świąteczny stół. Upieczcie i dajcie znać czy smakował. Słodkich inspiracji.





 

Potrzebujemy:

 

Na masę serową:

1 kg sera na sernik ( może być gotowy z wiadereczka lub inny, który trzeba trzykrotnie zmielić )

1 niepełna szklanka cukru

1 cukier waniliowy

2 budynie waniliowe

7 jajek

15 dag masła lub margaryny

1 niepełna szklanka rodzynek

 

Dodatkowo:

2-3 łyżki dowolnej cukrowej posypki ( u mnie niebieska, taka świąteczna ) 

 


Wykonanie pysznego sernika:

 

1. Masło lub margaryn ucieramy z cukrami na puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy żółtka i dokładnie ucieramy. Wsypujemy budynie w proszku i dodajemy ser, miksujemy do dokładnego połączenia się składników.

2. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie wraz z rodzynkami przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy.

3. Masę serowa przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy około 25 cm, posypujemy posypką i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 70 minut do ładnego zrumienienia się. Upieczony sernik studzimy, ja zawsze studzę w piekarniku, wtedy wychodzi taki równiutki. Następnie zimny przekładam na kilka godzin do lodówki.

4. Gotowy sernik kroimy i podajemy. Smacznego życzę.




Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Tortownica o średnicy około 25 cm.

Sernik najlepiej studzić w piekarniku, a zimny wstawić do lodówki.

Czas pieczenia może być krótszy lub dłuższy, zależy to od naszego piekarnika.

Sernik można pokroić na około 12 sporych porcji.




2 komentarze: