Ten sernik jest bardzo pyszny. Aksamitna masa serowa z rodzynkami. Bardzo prosty w wykonaniu, taki chyba najprostszy. Na wierzchu sernika wytworzyła się z posypki taka smakowita chrupka, która oczywiście później zmięknie. Taki sernik polecam na różne okazje, a nawet na świąteczny stół. Upieczcie i dajcie znać czy smakował. Słodkich inspiracji.
Potrzebujemy:
Na masę serową:
1 kg sera na sernik ( może być gotowy z wiadereczka lub inny, który trzeba trzykrotnie zmielić )
1 niepełna szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 budynie waniliowe
7 jajek
15 dag masła lub margaryny
1 niepełna szklanka rodzynek
Dodatkowo:
2-3 łyżki dowolnej cukrowej posypki ( u mnie niebieska, taka świąteczna )
Wykonanie pysznego sernika:
1. Masło lub margaryn ucieramy z cukrami na puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy żółtka i dokładnie ucieramy. Wsypujemy budynie w proszku i dodajemy ser, miksujemy do dokładnego połączenia się składników.
2. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie wraz z rodzynkami przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy.
3. Masę serowa przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy około 25 cm, posypujemy posypką i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 70 minut do ładnego zrumienienia się. Upieczony sernik studzimy, ja zawsze studzę w piekarniku, wtedy wychodzi taki równiutki. Następnie zimny przekładam na kilka godzin do lodówki.
4. Gotowy sernik kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Tortownica o średnicy około 25 cm.
Sernik najlepiej studzić w piekarniku, a zimny wstawić do lodówki.
Czas pieczenia może być krótszy lub dłuższy, zależy to od naszego piekarnika.
Sernik można pokroić na około 12 sporych porcji.
Wyglądał przepysznie :D
OdpowiedzUsuńI był pyszny ♥️🥰
Usuń