niedziela, 3 grudnia 2023

Kruche ciasteczka z kremem czekoladowym i dżemem

 Na świąteczny stół polecam Wam te ciasteczka. Bardzo kruche i bardzo pyszne. Z idealnie czekoladowym kremem, z użyciem masła i czekolady, a dżem wiśniowy bardzo fajnie podkręca smak. Ładnie udekorowane, będą ozdobą świątecznego stołu. Im dłużej poleżą to bardziej zmiękną, ale zapewniam, że nie poleżą.

 

 

 

Potrzebujemy:

 

Na ciasto:

2 szklanki mąki tortowej

20 dag masła lub margaryny

pół szklanki cukru pudru

2 żółtka

 

Na krem:

20 dag masła 82 %

10 dag mlecznej czekolady

2 łyżki cukru pudru

1 łyżka ( kopiasta ) kakao

odrobina dowolnego alkoholu ( spirytus, wódka )

 

Dodatkowo:

5 dag mlecznej czekolady

dowolna posypka ( u mnie posiekane migdały )

pół słoiczka dżemu wiśniowego

mąka pszenna do posypania stolnicy

 

 

 

Wykonanie pysznych ciasteczek:

 

 

1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i chłodzimy w lodówce. Następnie na stolnicy oprószonej mąką wałkujemy i wycinamy ciasteczka dowolną foremką, u mnie podłużna foremka z ząbkami. 

2. Pieczenie: Ciasteczka układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 10 minut. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy zależy to od naszego piekarnika. Ciasteczka studzimy.

3. Krem: Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystość, dodajemy kakao i dokładnie ucieramy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy, płynną, ale taką letnią dodajemy stopniowo do utartego masła i ucieramy, na koniec dodajemy alkohol według uznania. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobą tylką.

4. Składanie ciasteczek: Na połowę ciasteczek wykładamy po porcji dżemu, następnie wyciskamy krem i przykładamy drugim ciasteczkiem. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, i dekorujemy nią ciasteczka, posypujemy posypką. Ciasteczka odstawiamy do stężenia.

5. Podanie: Gotowe ciasteczka podajemy. Smacznego życzę.

 



Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. 

Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika.

Mąkę i cukier puder zawsze przesiewam.

Do dekoracji można użyć dowolnej posypki: posiekanych orzechów, migdałów, wiórków kokosowych czy cukrowej posypki.

Z tej receptury wychodzi około 26 przełożonych ciasteczek, ale ich ilość zależy od wielkości użytej foremki.




6 komentarzy: