poniedziałek, 11 grudnia 2023

Tort z kremem chałwowym i ciasteczkami

 Ostatnio bardzo polubiłam pieczenie tortów. Co prawda nad wyglądem muszę jeszcze trochę popracować, ale wierzę, że każdy kolejny będzie ładniejszy. Ale za to o smak nie muszę się martwić, wychodzą mi obłędnie pyszne. Ten upiekłam dla męża na urodziny, stwierdziłam, że niech i on ma skoro sobie też upiekłam. A nie ukrywam, że wyszedł pyszny. Chałwa do kremu do doskonały pomysł, spróbujcie jeżeli lubicie chałwę. Prosty, ale jaki pyszny. Bardzo polecam.

 


 

Potrzebujemy:


Na biszkopt:

4 jajka

pół szklanki cukru

pół szklanki mąki tortowej

pół szklanki mąki ziemniaczanej

2 lekko kopiaste łyżki kakao

2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Na krem:

2 szklanki mleka ( pół litra )

2 budynie waniliowe ( na pół litra mleka każdy )

20 dag masła 82 %

cukier puder do smaku

10 dag chałwy waniliowej

alkohol według uznania ( spirytus, wódka ) 

 

Dodatkowo:

okrągłe ciasteczka w czekoladzie ( ilość według uznania ) 

pół słoiczka dżemu wiśniowego ( u mnie domowej roboty ) 

dowolne nasączenie do biszkoptów ( napar z kawy, z herbaty, dowolny sok ) 

 

 

Wykonanie pysznego tortu:

 

1. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Następnie białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy stopniowo cukier i ubijamy do dokładnego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Obie mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy przez gęste sitko, dodajemy do ubitych białek i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy około 16 cm. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy biszkopt jest upieczony. Upieczony biszkopt studzimy. Zimny przekrawamy na trzy krążki.

2. Krem: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy, następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy aż krem będzie puszysty. Na koniec dodajemy pokruszoną chałwę i alkohol według uznania. Ucieramy do dokładnego połączenia się składników.

3. Przekładanie: Biszkopty nasączamy. Następnie przekładamy na przemian dżemem i kremem. Czyli: biszkopt, dżem, krem, biszkopt, dżem i krem, ostatni biszkopt. 2-3 łyżki kremu przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką. Tort cały smarujemy kremem. Następnie dekorujemy dowolnie ciasteczkami w czekoladzie i kremem wyciskając rozetki. Tak wykonany tort wstawiamy do lodówki do stężenia na kilka godzin lub całą noc.

4. Podanie: Gotowy tort kroimy i podajemy. Smacznego życzę.




Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Tortownica o średnicy 16 cm. 

Tort można pokroić na 8 sporych porcji.

Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika.

Zamiast jednego biszkoptu można upiec trzy cienkie.

Tort kroimy dobrze schłodzony.

Masło i budyń powinny mieć taką samą temperaturę.

 


 

6 komentarzy:

  1. Iza myślę że stanowczo za skromna jesteś! Gdzie tu trzeba coś dopracować? 😁Ten tort jest obłędny! Biorę łyżeczkę i lecę do Ciebie na porcyjkę 😀

    OdpowiedzUsuń
  2. Mój mąż lubi hałwę. Chętnie skorzystam z propozycji.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mój kocha chałwę także na pewno by mu smakował :D Wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń