sobota, 30 grudnia 2023

Półfrancuskie ciasteczka ,, kwiatuszki '' z cukrem

 Pyszne ciasteczka, które sprawdzą się na każdym stole, czy to świątecznym czy to imprezowym. Bardzo proste w wykonaniu, więc udadzą się każdemu, gwarantuję to. Jeżeli ciasto rozwałkujemy cienko to ciasteczka będą chrupiące, ale jeżeli grubiej tak około 4-5 cm, to ciasteczka będą pulchniejsze, będą wtedy miały warstwy jak w cieście francuskim. Można zrobić z podwójnej porcji. Bardzo polecam. Zróbcie i dajcie znać czy smakowały. Udanych wypieków.

 



 

Potrzebujemy:

 

Na ciasto:

25 dag mąki tortowej

25 dag masła lub margaryny

2 żółtka

1 cukier waniliowy

5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany 18 % 

 

Dodatkowo:

2 białka

cukier kryształ ( około pół szklanki )

mąka pszenna do podsypania stolnicy


 

Wykonanie pysznych ciasteczek:

 

1. Mąkę przesiewamy do miski, wsypujemy cukier waniliowy i dodajemy masło lub margarynę, rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki, następnie dodajemy śmietanę i żółtka i zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy do lodówki do schłodzenia na około 2 godziny.

2. Po tym czasie ciasto wałkujemy na stolnicy oprószonej mąką pszenną i foremką wykrawamy dowolne kształty, u mnie są to kwiatuszki. Jeżeli ciasto rozwałkujemy cienko to ciasteczka będą chrupiące, ale jeżeli grubiej tak około 4-5 cm, to ciasteczka będą pulchniejsze.

3. Następie każde ciasteczko zanurzamy z jednej strony w roztrzepanym białku, a następnie w cukrze. Układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.

4. Ciasteczka pieczemy do ładnego zrumienienia się przez około 10-15 minut w temperaturze 190  stopni. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika. Upieczone ciasteczka studzimy i podajemy. Smacznego życzę.




Moje rady:

Z tej receptury wychodzi około 35 sztuk ciasteczek. Ich ilość zależy od foremki i grubości ciasta.

Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika.

Jeżeli ciasto rozwałkujemy cienko to ciasteczka będą chrupiące, ale jeżeli grubiej tak około 4-5 cm, ro ciasteczka będą pulchniejsze.




8 komentarzy:

  1. Ależ cudowny bukiecik 😉 aż żal jeść, wystarczy się napatrzeć 🤩
    Szczęśliwego Nowego Roku Iza 🥳🎊

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszne ciasteczka :) Szczęśliwego Nowego Roku :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności do kawki. Szczęśliwego Nowego Roku życzę💗🍾

    OdpowiedzUsuń
  4. Koniecznie muszę zrobić, zupełnie zapomniałam o tym przepisie

    OdpowiedzUsuń