Kto mnie zna to wie, że uwielbiam wypiekać drożdżowe. I te na słodko i te na słono. No i zawsze mi wychodzą. Ciągle szukam nowych pomysłów na te wypieki. Tym razem wpadłam na pomysł, żeby upiec drożdżówkę zawijaną. I udała się. Ta drożdżówka jest pyszna. Polecam upiec. Serowe nadzienie wzbogaciłam
dżemem wiśniowym, ale takim 100 % owoców. Idealna na podwieczorek. Upieczcie i koniecznie dajcie znać czy smakowała.
Potrzebujemy:
Na rozczyn:
5 dag świeżych drożdży
pół szklanki ciepłego mleka
2 łyżeczki cukru
2 łyżki mąki tortowej
Na ciasto:
3 szklanki mąki tortowej
3 jaka
1 cukier waniliowy
pół szklanki cukru
6 łyżek oleju
Na nadzienie:
25 dag sera białego półtłustego
1 cukier waniliowy
cukier do smaku
1 budyń śmietankowy
1 jajko
pół słoiczka dżemu wiśniowego ( najlepiej użyć takie 100 % owoców )
Dodatkowo:
mąka pszenna do oprószenia stolnicy
Wykonanie pysznej drożdżówki zawijanej:
1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem i ciepłym mlekiem, następnie wsypujemy mąkę i przykrywamy czystą ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut, żeby rozczyn ,, ruszył ".
2. Ciasto: Mąkę przesiewany do miski, wsypujemy oba cukry, wlewamy olej, wbijamy jajka i dodajemy rozczyn. Następnie zagniatamy ciasto aż będzie gładkie i lśniące, powinno dobrze odchodzić od ręki. Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
3. Nadzienie: Biały ser rozcieramy z pozostałymi składnikami. Ser można wcześniej zmielić lub całość zblendować, ja rozcierałam widelcem. Miał wtedy jak dla mnie idealną konsystencję. Na koniec dodajemy dżem i mieszamy.
4. Formowanie: Wyrośnięte ciasto wałkujemy na stolnicy oprószonej mąką tortową, długość ciasta tak, żeby zmieściło się do keksówki o długości 32 cm. Ciasto smarujemy nadzieniem i zawijamy jak roladę. Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy jeszcze na około 10 minut do podrośnięcia.
5. Pieczenie: Drożdżówkę pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około godzinę. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy zależy to od naszego piekarnika. Upieczoną drożdżówkę studzimy. Najlepiej studzić na metalowej kratce. Kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Mąkę zawsze przesiewam.
Najlepiej studzić na metalowej kratce.
Użyłam keksówki o wymiarach 32 cm x 7 cm 12 cm.
Można pokroić na około 16 porcji.
Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika.
Smakowicie. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo ♥️
UsuńPysznie wyglądała :D
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo ❤️
Usuń