Ten chlebek jest bardzo pyszny. Nie zawiera mąki, same ziarna i biały ser. Lekko zbity i bardzo sycący. Zobaczcie jak pysznie wygląda, i ta chrupiąca skórka. Musicie go spróbować, koniecznie. Nie trzeba nic zagniatać, wystarczy zblendować składniki i uformować chlebek, no i oczywiście upiec. Chlebek jest długo wilgotny. Idealny nawet z samym masełkiem. Upieczcie taki i dajcie znać czy wam smakował. Smacznych inspiracji Wam życzę.
Potrzebujemy:
50 dag sera białego półtłustego
3 jajka
30 dag płatków owsianych górskich
5 dag orzechów włoskich ( posiekanych )
4 dag siemienia lnianego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
Wykonanie pysznego chlebka:
1. Wszystkie składniki na chlebek przekładamy do miski ( oprócz orzechów ), następnie blendujemy blenderem, nie musi być dokładnie, dodajemy posiekane orzechy i mieszamy.
2. Formujemy podłużny chlebek i układamy go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
3. Chlebek pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około godzinę i 15 minut. Ja tyle czasu piekłam mój chlebek, ale to zależy od naszego piekarnika, może być dłuższy lub krótszy.
4. Upieczony chlebek studzimy na metalowej kratce. Kroimy dobrze wystudzony. Smacznego życzę.
Ciekawy chlebek, nigdy takiego nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńBardzo polecam spróbować, ja go uwielbiam 🙂❤️
UsuńO jaki fantastyczny!!! Zapisuję przepis😘
OdpowiedzUsuń