wtorek, 3 grudnia 2024

Maślane ciasteczka anyżowe

 Proste i pyszne ciasteczka anyżowe. Kruche i rozpływające się w ustach. Na podwieczorek z kubkiem gorącej herbaty lub kawy. Bardzo polecam. Upieczcie.

 

 

 




Potrzebujemy:

 

Na ciasto:

1 szklanka mąki tortowej

1/4 szklanki cukru pudru

100 g  miękkiego masła 82 %

1 płaskie łyżeczki mielonego anyżu

pół łyżeczki proszku do pieczenia

1 żółtko


Dodatkowo:

mąka do posypania stolnicy


Wykonanie pysznych ciasteczek anyżowych:


1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wałkujemy na stolnicy i za pomocą dowolnych foremek wycinamy ciasteczka. 

2. Ciasteczka układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy do ładnego zrumienienia się w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika.

3. Upieczone ciasteczka studzimy i podajemy. Smacznego życzę.

 



Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika.

Mąkę zawsze przesiewam.

Grubość wałkowanego ciasta dowolna.

Z tej receptury wyszło i dwie blaszki ciasteczek.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz