Proste i pyszne ciasteczka anyżowe. Kruche i rozpływające się w ustach. Na podwieczorek z kubkiem gorącej herbaty lub kawy. Bardzo polecam. Upieczcie.
Potrzebujemy:
Na ciasto:
1 szklanka mąki tortowej
1/4 szklanki cukru pudru
100 g miękkiego masła 82 %
1 płaskie łyżeczki mielonego anyżu
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 żółtko
Dodatkowo:
mąka do posypania stolnicy
Wykonanie pysznych ciasteczek anyżowych:
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wałkujemy na stolnicy i za pomocą dowolnych foremek wycinamy ciasteczka.
2. Ciasteczka układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy do ładnego zrumienienia się w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika.
3. Upieczone ciasteczka studzimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika.
Mąkę zawsze przesiewam.
Grubość wałkowanego ciasta dowolna.
Z tej receptury wyszło i dwie blaszki ciasteczek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz