Bardzo pyszne słodkie bułeczki drożdżowe. Wykonane w kształcie takich plecionych bułeczek ,,supełków''. Idealne na słodkie drugie śniadanie, podwieczorek, piknik czy nawet można zabrać do pracy czy szkoły. Można je podać z domową konfiturą czy masełkiem, a nawet miodem. Upieczcie takie, bo są pyszne, mięciutkie i słodkie. Dodam, że najlepiej do ich wykonania użyć prawdziwego masła, będą wtedy pysznie maślane. Udanych wypieków Wam życzę.
Potrzebujemy:
Na rozczyn:
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki tortowej
2 łyżki ciepłego mleka
5 dag świeżych drożdży
Na ciasto:
50 dag mąki tortowej
2 jajka
1 szklanka ciepłego mleka
pół szklanki cukru
szczypta soli
10 dag masła lub margaryny
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie pysznych bułeczek drożdżowych:
1. Rozczyn: Składniki na przekładamy do miseczki i rozcieramy widelcem, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce żeby rozczyn ,,ruszył'' na około 15 minut.
2. Ciasto: Jajka ucieramy z cukrem na puszysta masę. Masło lub margarynę roztapiamy i lekko studzimy. Do mąki dodajemy sól, rozczyn, utarte składniki, masło i ciepłe mleko. Zagniatamy mięciutkie ciasto, w razie potrzeby dosypujmy mąki lub dolewamy ciepłego mleka. Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3. Formowanie bułeczek: Wyrośnięte ciasto dzielimy na porcje, toczymy wałeczki, z tych wałeczków formujemy bułeczki. Można utoczyć okrągłe bułeczki. Układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Zachowujemy odstępy ponieważ znacznie urosną.
4. Pieczenie: Bułeczki pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 30 minut. Upieczone studzimy, najlepiej na metalowej kratce. Gotowe podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z tej receptury wychodzi około 16 sporych bułeczek.
Zachowujemy odstępy ponieważ w trakcie pieczenia znacznie urosną.
Domowe bułeczki najlepsze, a te jakie sa urocze:) prawdziwa uczta na śniadanie:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubimy domowe pieczywo, czy to na słono, czy to na słodko i dlatego często je piekę :)
UsuńTakie bułeczki to jest cos najpyszniejszego na śniadanko :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się z Tobą :)
Usuńśliczne bułeczki
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń