Niezwykle pyszne i kruche ciasteczka. Idealne na świąteczny poczęstunek. Bardzo proste i szybkie w wykonaniu.Użyłam do nich gotowej masy z puszki, takiej pachnącej i pełnej bakalii. Polecam wypróbować takiej kutii. Upieczcie takie ciasteczka. Słodkich inspiracji.
Potrzebujemy:
Na ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
pół szklanki cukru pudru
2 żółtka
20 dag masła lub margaryny
Dodatkowo:
40 dag kutii z bakaliami od HELIO
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie pysznych pierożków:
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i chłodzimy w lodówce.
2. Formowanie pierożków: Następnie schłodzone ciasto wałkujemy na stolnicy. Wykrawamy krążki, nakładamy nadzienie i zlepiamy formując pierożki.
3. Pieczenie: Ciasteczka układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy do zrumienia w temperaturze 180 stopni przez około 15-20 minut.
4. Podanie: Ciasteczka studzimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z tej receptury wyszły mi 2 blaszki ciasteczek.
Jakie pomysłowe!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńSuper pomysł :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńAle pyszne ciasteczka:)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam :)
UsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń