niedziela, 5 grudnia 2021

Kruche pierożki z kutią

Niezwykle pyszne i kruche ciasteczka. Idealne na świąteczny poczęstunek. Bardzo proste i szybkie w wykonaniu.Użyłam do nich gotowej masy z puszki, takiej pachnącej i pełnej bakalii. Polecam wypróbować takiej kutii. Upieczcie takie ciasteczka. Słodkich inspiracji.

 


 





Potrzebujemy:


Na ciasto:

2 szklanki mąki tortowej

pół szklanki cukru pudru

2 żółtka

20 dag masła lub margaryny


Dodatkowo:

40 dag kutii z bakaliami od HELIO

mąka pszenna do posypania stolnicy

 


Wykonanie pysznych pierożków:


1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i chłodzimy w lodówce.

2. Formowanie pierożków: Następnie schłodzone ciasto wałkujemy na stolnicy. Wykrawamy krążki, nakładamy nadzienie i zlepiamy formując pierożki.

 

 

3. Pieczenie: Ciasteczka układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy do zrumienia w temperaturze 180 stopni przez około 15-20 minut.

4. Podanie: Ciasteczka studzimy i podajemy. Smacznego życzę.


Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z tej receptury wyszły mi 2 blaszki ciasteczek.

 


 

 


7 komentarzy: