Na świątecznym stole nie może zabraknąć sernika, przynajmniej tak jest u mnie. Sernik zawsze kojarzył mi się ze świętami Bożego Narodzenia, pomimo tego, że często go piekę w tym dniu smakuje wyjątkowo. Dzisiaj mam dla Was propozycję na wyjątkowy sernik, sernik na kruchym cieście z kajmakową masą, pięknie udekorowany ciasteczkami i orzechami laskowymi. Słodki i obłędny.
Potrzebujemy:
Na ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
2 żółtka
pół szklanki cukru pudru
20 dag masła lub margaryny
Na masę serową:
1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy z wiadereczka )
5 jajek
15 dag masła lub margaryny
2 budynie waniliowe
1 cukier waniliowy
20 dag masy krówkowej kajmak od HELIO
1 niepełna szklanka cukru
Dodatkowo:
20 dag masy krówkowej kajmak od HELIO
80 g orzechów laskowych prażonych od HELIO
1 łyżka kaszy manny
Wykonanie pyszne sernika:
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i chłodzimy w lodówce. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część wałkujemy na stolnicy oprószonej mąką i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Nakłuwamy widelcem i oprószamy kaszą manną.
2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z żółtkami i cukrami na puszystość, dodajemy budynie w proszku, masę krówkową i ser, ucieramy do połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywną pianę, delikatnie łączymy z masą serową.
3. Do pieczenia: Masę serową wykładamy równomiernie na cieście.
4. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 70 minut do ładnego zrumienienia się. Upieczony dokładnie studzimy.
5. Ciasteczka: Odłożone ciasto wałkujemy na stolnicy. Wykrawamy świąteczne ciasteczka. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy do zrumienienia przez około 10 minut w temperaturze 180 stopni.
6. Dekoracja: Wystudzony sernik smarujemy masą krówkową, kroimy, dekorujemy posiekanymi orzechami i ciasteczkami.
7. Podanie: Gotowy sernik podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.
U mnie ser z wiadereczka, inny trzeba zmielić co najmniej dwa-trzy razy.
Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.
Na taki sernik to od razu ślinka mi cieknie :D
OdpowiedzUsuńNapiszę, że był pyszna i ślinka ma prawo ciec :)
UsuńCudowny sernik!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńOjej jaki on śliczny , idealna dekoracja świątecznego stołu:)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :) Starałam się żeby było i pysznie i ładnie :)
Usuń