piątek, 10 grudnia 2021

Sernik kajmakowy na kruchym cieście z ciasteczkami i orzechami

Na świątecznym stole nie może zabraknąć sernika, przynajmniej tak jest u mnie. Sernik zawsze kojarzył mi się ze świętami Bożego Narodzenia, pomimo tego, że często go piekę w tym dniu smakuje wyjątkowo. Dzisiaj mam dla Was propozycję na wyjątkowy sernik, sernik na kruchym cieście z kajmakową masą, pięknie udekorowany ciasteczkami i orzechami laskowymi. Słodki i obłędny.








 

 

Potrzebujemy:

 

Na ciasto:

2 szklanki mąki tortowej

2 żółtka

pół szklanki cukru pudru

20 dag masła lub margaryny

 

Na masę serową:

1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy z wiadereczka ) 

5 jajek

15 dag masła lub margaryny

2 budynie waniliowe

1 cukier waniliowy

20 dag masy krówkowej kajmak od HELIO

1 niepełna szklanka cukru  


Dodatkowo:

20 dag masy krówkowej kajmak od HELIO

80 g orzechów laskowych prażonych od HELIO

1 łyżka kaszy manny 


 

Wykonanie pyszne sernika:

 

1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i chłodzimy w lodówce. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część wałkujemy na stolnicy oprószonej mąką i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Nakłuwamy widelcem i oprószamy kaszą manną.

2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z żółtkami i cukrami na puszystość, dodajemy budynie w proszku, masę krówkową i ser, ucieramy do połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywną pianę, delikatnie łączymy z masą serową.

 

3. Do pieczenia: Masę serową wykładamy równomiernie na cieście.

 

 

4. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 70 minut do ładnego zrumienienia się. Upieczony dokładnie studzimy.


5. Ciasteczka: Odłożone ciasto wałkujemy na stolnicy. Wykrawamy świąteczne ciasteczka. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy do zrumienienia przez około 10 minut w temperaturze 180 stopni.

 

6. Dekoracja: Wystudzony sernik smarujemy masą krówkową, kroimy, dekorujemy posiekanymi orzechami i ciasteczkami.

7. Podanie: Gotowy sernik podajemy. Smacznego życzę.

 


 


Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.

U mnie ser z wiadereczka, inny trzeba zmielić co najmniej dwa-trzy razy.

Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.

 



 

6 komentarzy:

  1. Na taki sernik to od razu ślinka mi cieknie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Napiszę, że był pyszna i ślinka ma prawo ciec :)

      Usuń
  2. Ojej jaki on śliczny , idealna dekoracja świątecznego stołu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo :) Starałam się żeby było i pysznie i ładnie :)

      Usuń