Mam dla Was recepturę na pyszne babeczki. Bardzo kruche ciasto napełnione bardzo pysznym i puszystym kremem. Takie idealne na podwieczorek czy poczęstunek dla gości. Im dłużej postoją to kruche ciasto zmięknie od kremu. Kto lubi krem z dodatkiem mleka w proszku to polecam. Ja swój krem dodatkowo wzbogaciłam o kawę cappuccino :) Upieczcie i dajcie znać czy smakowało :)
Potrzebujemy:
Na ciasto:
1 szklanka mąki tortowej
pół szklanki cukru pudru
10 dag masła lub margaryny
1 żółtko
Na krem:
250 g serka mascarpone
250 ml śmietanki kremówki
1 szklanka mleka w proszku
pół szklanki kawy cappuccino o smaku waniliowym
Dodatkowo:
mąka pszenna do oprószenia stolnicy
Wykonanie pysznych kruchych babeczek z kremem:
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i chłodzimy w lodówce około 30 minut.
2. Wylepianie foremek: Po tym czasie ciasto wałkujemy na stolnicy
lekko posypanej mąką pszenną i wylepiamy nim metalowe foremki do
pieczenia babeczek. Nakłuwamy widelcem dno babeczek.
3. Pieczenie: Babeczki układamy na blaszkach pieczemy około 15
minut
do zrumienienia w temperaturze 180 stopni. Gorące zdejmujemy z foremek i
studzimy.
4. Krem: Do misy miksera dajemy serek i śmietankę kremówkę, miksujemy kilka kilka minut aż uzyskamy puszystą masę, dodajemy kawę i mleko w proszku, miksujemy do połączenia się składników.
5. Napełnianie i podanie: Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i napełniamy nim kruche babeczki, można również napełniać łyżką. Podajemy od razu lub schłodzone z lodówki.
6. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z tej receptury wyjdzie nam około 24 sztuk babeczek.
Są przeurocze:)i ten smak cappuccino, mniam:)
OdpowiedzUsuńDziękuję i nie ukrywam, że były pyszne :)
UsuńŚwietny pomysł na krem!
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Polecam spróbować :)
Usuńcudowne są!!!!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
Usuń