sobota, 20 listopada 2021

Kruche babeczki z kremem z mlekiem w proszku i cappuccino

Mam dla Was recepturę na pyszne babeczki. Bardzo kruche ciasto napełnione bardzo pysznym i puszystym kremem. Takie idealne na podwieczorek czy poczęstunek dla gości. Im dłużej postoją to kruche ciasto zmięknie od kremu. Kto lubi krem z dodatkiem mleka w proszku to polecam. Ja swój krem dodatkowo wzbogaciłam o kawę cappuccino :) Upieczcie i dajcie znać czy smakowało :)

 



 

Potrzebujemy:

 

Na ciasto:

1 szklanka mąki tortowej

pół szklanki cukru pudru

10 dag masła lub margaryny

1 żółtko


Na krem:

250 g serka mascarpone

250 ml śmietanki kremówki

1 szklanka mleka w proszku

pół szklanki kawy cappuccino o smaku waniliowym


Dodatkowo:

mąka pszenna do oprószenia stolnicy

 


Wykonanie pysznych kruchych babeczek z kremem:



1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i chłodzimy w lodówce około 30 minut.

2. Wylepianie foremek: Po tym czasie ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną i wylepiamy nim metalowe foremki do pieczenia babeczek. Nakłuwamy widelcem dno babeczek.

3. Pieczenie: Babeczki układamy na blaszkach pieczemy około 15 minut do zrumienienia w temperaturze 180 stopni. Gorące zdejmujemy z foremek i studzimy.  

4. Krem: Do misy miksera dajemy serek i śmietankę kremówkę, miksujemy kilka kilka minut aż uzyskamy puszystą masę, dodajemy kawę i mleko w proszku, miksujemy do połączenia się składników.

5. Napełnianie i podanie: Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i napełniamy nim kruche babeczki, można również napełniać łyżką. Podajemy od razu lub schłodzone z lodówki.

6. Smacznego życzę.


Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z tej receptury wyjdzie nam około 24 sztuk babeczek.


6 komentarzy: