wtorek, 7 grudnia 2021

Wigilijne pierogi z kutią

Pyszne pierogi z kutią to moja propozycja na wigilijny stół. Pierogi podałam udekorowane białą czekoladą i cukrową posypką w kształcie śnieżynek. Wyszło tak ładnie i świątecznie. Takie pierogi na słodko są pyszne. Najlepiej smakują od razu po przygotowaniu. Polecam spróbować. Pysznych inspiracji Wam życzę.

 

 

 


 

 

 

Potrzebujemy:

 

Na ciasto:

3 szklanki mąki tortowej

1 mała łyżeczka soli

około szklanka ciepłej wody

 

Dodatkowo:

45 dag kutii z bakaliami od HELIO

mąka pszenna do posypania stolnicy

5 dag białej czekolady

cukrowa posypka według uznania ( u mnie białe śnieżynki ) 

 

 

Wykonanie pysznych pierogów z kutią:

 

1. Ciasto: Z podanych składników stopniowo wlewając ciepłą wodę zagniatamy ciasto miękkie i elastyczne ciasto. Wodę wlewamy stopniowo, jej ilość zależy od wilgotności mąki. Następnie z ciasta formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy przynajmniej na 15 minut, żeby odpoczęło.

2. Formowanie pierogów: Ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną, wykrawamy krążki, na każdy nakładamy sporą porcję kutii i zlepiamy dokładnie brzegi.

 

 

3. Gotowanie: Następnie pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię, ugotowane odcedzamy. 

4. Podanie: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Pierogi nakładamy na talerze, polewamy roztopioną czekoladą i dekorujemy posypką cukrową. Podajemy od razu po przygotowaniu. Smacznego życzę.

 

Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wyjdzie nam około 60 sporych pierogów.

 


 

 

4 komentarze: