Pyszne pierogi z kutią to moja propozycja na wigilijny stół. Pierogi podałam udekorowane białą czekoladą i cukrową posypką w kształcie śnieżynek. Wyszło tak ładnie i świątecznie. Takie pierogi na słodko są pyszne. Najlepiej smakują od razu po przygotowaniu. Polecam spróbować. Pysznych inspiracji Wam życzę.
Potrzebujemy:
Na ciasto:
3 szklanki mąki tortowej
1 mała łyżeczka soli
około szklanka ciepłej wody
Dodatkowo:
45 dag kutii z bakaliami od HELIO
mąka pszenna do posypania stolnicy
5 dag białej czekolady
cukrowa posypka według uznania ( u mnie białe śnieżynki )
Wykonanie pysznych pierogów z kutią:
1. Ciasto: Z podanych składników stopniowo wlewając ciepłą wodę zagniatamy ciasto miękkie i elastyczne ciasto. Wodę wlewamy stopniowo, jej ilość zależy od wilgotności mąki. Następnie z ciasta formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy przynajmniej na 15 minut, żeby odpoczęło.
2. Formowanie pierogów: Ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną, wykrawamy krążki, na każdy nakładamy sporą porcję kutii i zlepiamy dokładnie brzegi.
3. Gotowanie: Następnie pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię, ugotowane odcedzamy.
4. Podanie: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Pierogi nakładamy na talerze, polewamy roztopioną czekoladą i dekorujemy posypką cukrową. Podajemy od razu po przygotowaniu. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wyjdzie nam około 60 sporych pierogów.
Pyszne pierożki i piękne zdjęcie!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo i polecam takie pierożki :)
UsuńDobry pomysł :D
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń