niedziela, 19 grudnia 2021

Wigilijne pierogi z suszoną śliwką

Pierogi z suszoną śliwką to moja propozycja pierogów na wigilijny stół. Podałam je polane stopionym masłem z sokiem pomarańczowym i nie ukrywam, że wyszło pysznie. Świąteczny akcent dodałam za pomocą cukrowej posypki w kształcie śnieżynek. Kto nie próbował to polecam takie pierogi. Ja je uwielbiam. Pysznych inspiracji Wam życzę.








 

 

Potrzebujemy:

 

Na ciasto:

2 szklanki mąki tortowej

pół małej łyżeczki soli

około pół szklanki ciepłej wody

2 łyżki oleju

 

Dodatkowo:

150 g suszonych śliwek od HELIO

masło do polania pierogów

sok z pomarańczy ( świeży ) według uznania

mąka pszenna do posypania stolnicy

cukrowa posypka według uznania ( u mnie śnieżynki )

 

 

Wykonanie pysznych pierogów:

 

1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wodę wlewamy stopniowo, jej ilość zależy od wilgotności mąki. Z ciasta formujemy kulę, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na około 15 minut żeby odpoczęło.

2. Formowanie pierogów: Każdą śliwkę przekrawamy na pół. Ciasto wałkujemy na stolnicy oprószonej mąką, wykrawamy krążki, nakładamy połówkę śliwki i zlepiamy brzegi formując pierogi.

3. Gotowane: Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię, wyjmujemy łyżką cedzakową i odsączmy z wody na sicie. 

4. Podanie: Masło roztapiamy razem z sokiem pomarańczy. Na dwie łyżki masła dałam 2 łyżki soku świeżo wyciśniętego. Pierogi nakładamy na talerze, polewamy stopionym masłem z sokiem, dekorujemy cukrową posypką i podajemy. Smacznego życzę.


Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z tej receptury wyszło mi 40 sztuk pierogów.

 

 


 


 

2 komentarze: