Pierogi z suszoną śliwką to moja propozycja pierogów na wigilijny stół. Podałam je polane stopionym masłem z sokiem pomarańczowym i nie ukrywam, że wyszło pysznie. Świąteczny akcent dodałam za pomocą cukrowej posypki w kształcie śnieżynek. Kto nie próbował to polecam takie pierogi. Ja je uwielbiam. Pysznych inspiracji Wam życzę.
Potrzebujemy:
Na ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
pół małej łyżeczki soli
około pół szklanki ciepłej wody
2 łyżki oleju
Dodatkowo:
150 g suszonych śliwek od HELIO
masło do polania pierogów
sok z pomarańczy ( świeży ) według uznania
mąka pszenna do posypania stolnicy
cukrowa posypka według uznania ( u mnie śnieżynki )
Wykonanie pysznych pierogów:
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wodę wlewamy stopniowo, jej ilość zależy od wilgotności mąki. Z ciasta formujemy kulę, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na około 15 minut żeby odpoczęło.
2. Formowanie pierogów: Każdą śliwkę przekrawamy na pół. Ciasto wałkujemy na stolnicy oprószonej mąką, wykrawamy krążki, nakładamy połówkę śliwki i zlepiamy brzegi formując pierogi.
3. Gotowane: Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię, wyjmujemy łyżką cedzakową i odsączmy z wody na sicie.
4. Podanie: Masło roztapiamy razem z sokiem pomarańczy. Na dwie łyżki masła dałam 2 łyżki soku świeżo wyciśniętego. Pierogi nakładamy na talerze, polewamy stopionym masłem z sokiem, dekorujemy cukrową posypką i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z tej receptury wyszło mi 40 sztuk pierogów.
Ciekawe, takich nigdy nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować :) Ja uwielbiam :)
Usuń