Pyszny sernik z makiem na kruchym cieście z domową polewą udekorowany orzeszkami to moja propozycja na świąteczny wypiek. Bardzo pyszny i wilgotny, niezapychający, taki sam w raz. Idealny dla wielbicieli makowca i sernika. Upieczcie, zapewniam, że będzie pysznie. Udanych wypieków.
Potrzebujemy:
Na ciasto:
1 szklanka mąki tortowej
1 jajko
pół szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
10 dag masła lub margaryny
Masa serowa:
1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy z wiadereczka )
5 jajek
15 dag masła lub margaryny
2 budynie waniliowe
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka pasty waniliowej
1 niepełna szklanka cukru
Dodatkowo:
1 puszka gotowej masy makowej 850 g od HELIO
100 g pieczonych nerkowców od HELIO
mąka pszenna do oprószenia stolnicy
2 łyżki bułki tartej
Na polewę:
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao
3 łyżki masła lub margaryny
odrobina gorącej wody
Wykonanie pysznego sernika:
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i chłodzimy w lodówce. Następnie wałkujemy na stolnicy oprószonej mąką i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i oprószamy bułką tartą.
2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrami na puszystość, wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy, następnie dodajemy pastę waniliową, ser i budynie w proszku, ucieramy do połączenia się składników.
3. Do pieczenia: Na ciasto wykładamy równomiernie masę serową, następnie porcjami masę makową.
4. Pieczenie: Ciasto pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 70 minut do ładnego zrumienienia się. Upieczone ciasto studzimy. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika.
5. Polewa: Cukier i kakao przekładamy do garnka, dodajemy gorącej wody i mieszamy, tak żeby powstała gęsta papka. Dodajemy masło lub margarynę, gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy aż będzie gęsta i szklista. Polewą smarujemy ciasto. Posypujemy posiekanymi orzeszkami. Odstawiamy do zastygnięcia polewy. Ciasto najlepiej przechowywać w lodówce.
6. Podanie: Gotowy sernik kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.
U mnie ser z wiadereczka, inny trzeba zmielić co najmniej dwa-trzy razy.
Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.
Pyszne połączenie smaków :D
OdpowiedzUsuńZgadzam się z Tobą :)
UsuńSuper pomysł!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
Usuń