wtorek, 14 grudnia 2021

Sernik z masą makową na kruchym cieście z polewą i orzechami

Pyszny sernik z makiem na kruchym cieście z domową polewą udekorowany orzeszkami to moja propozycja na świąteczny wypiek. Bardzo pyszny i wilgotny, niezapychający, taki sam w raz. Idealny dla wielbicieli makowca i sernika. Upieczcie, zapewniam, że będzie pysznie. Udanych wypieków.

 






Potrzebujemy:

 

Na ciasto:

1 szklanka mąki tortowej

1 jajko

pół szklanki cukru pudru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

10 dag masła lub margaryny

 

Masa serowa:

1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy z wiadereczka ) 

5 jajek

15 dag masła lub margaryny

2 budynie waniliowe

1 cukier waniliowy

1 łyżeczka pasty waniliowej

1 niepełna szklanka cukru 


Dodatkowo:

1 puszka gotowej masy makowej 850 g od HELIO

100 g pieczonych nerkowców od HELIO 

mąka pszenna do oprószenia stolnicy

2 łyżki bułki tartej

 

Na polewę:

3 łyżki cukru

3 łyżki kakao

3 łyżki masła lub margaryny

odrobina gorącej wody

 


Wykonanie pysznego sernika:

 

1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i chłodzimy w lodówce. Następnie wałkujemy na stolnicy oprószonej mąką i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i oprószamy bułką tartą.

2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrami na puszystość, wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy, następnie dodajemy pastę waniliową, ser i budynie w proszku, ucieramy do połączenia się składników. 

3. Do pieczenia: Na ciasto wykładamy równomiernie masę serową, następnie porcjami masę makową.

4. Pieczenie: Ciasto pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 70 minut do ładnego zrumienienia się. Upieczone ciasto studzimy. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika.

5. Polewa: Cukier i kakao przekładamy do garnka, dodajemy gorącej wody i mieszamy, tak żeby powstała gęsta papka. Dodajemy masło lub margarynę, gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy aż będzie gęsta i szklista. Polewą smarujemy ciasto. Posypujemy posiekanymi orzeszkami. Odstawiamy do zastygnięcia polewy. Ciasto najlepiej przechowywać w lodówce.

6. Podanie: Gotowy sernik kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

 

Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.

U mnie ser z wiadereczka, inny trzeba zmielić co najmniej dwa-trzy razy.

Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.

 




4 komentarze: