wtorek, 21 grudnia 2021

Świąteczny keks z bakaliami

Bardzo prosty w wykonaniu keks z bakaliami. Pachnący i mięciutki. Pełen suszonych moreli i skórki pomarańczowej. Idealny na świąteczny stół. Prosta receptura, więc uda się każdemu. Upieczcie, a będziecie zachwyceni. Ciasto można oprószyć cukrem pudrem.







 

 

 

 

Potrzebujemy:

4 jajka

pół szklanki cukru pudru

20 dag masła lub margaryny

1 szklanka mąki tortowej

pół szklanki mąki ziemniaczanej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżeczki aromatu cytrynowego

15 dag moreli suszonych od HELIO 

10 dag skórki pomarańczowej od HELIO 




Wykonanie pysznego ciasta:


1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy. Dodajemy aromat cytrynowy i przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia, ucieramy na gładkie ciasto.

2. Morele kroimy na mniejsze kawałki i razem ze skórką pomarańczową dodajemy do ciasta, mieszamy łyżką.

3. Ciasto przekładamy do foremki keksówki o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

4. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut i ładnego zrumienienia się, sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone studzimy, najlepiej studzić na metalowej kratce.

5. Kroimy w plastry i podajemy. Smacznego życzę.

 

 Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Foremka keksówka o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.

Ciasto można pokroić na około 16 porcji. 

 

 


 

5 komentarzy: